Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια ήμερα προσφύγων


Από το 2001 μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει η 20η Ιουνίου κάθε έτους να είναι μέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία Του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει πως υπάρχουν 21 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως. Υπάρχουν χώρες, κυρίως στην Αφρική, όπου, καθημερινά, άνθρωποι ξεριζώνονται από τα σπίτια τους. Το πρόβλημα είναι πολύ οξύ σε χώρες όπως η Ρουάντα (όπου η φυλή Χούτου διώκει τη φυλή Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς Χούτου), η Ουγκάντα, το Σουδάν, το Κονγκό, η Σομαλία, η Μυανμάρ (με στρατιωτική χούντα από το 1962 μέχρι σήμερα), η Κίνα (με το γνωστό ανελεύθερο καθεστώς), το Πακιστάν κ.ά.
Εκτός από τους ανθρώπους που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, υπάρχουν άτομα που αναζητούν άσυλο και δεν τους έχει δοθεί, αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν καμία υπηκοότητα. Είναι άνθρωποι που για τα κράτη, απλά δεν υπάρχουν. Φεύγουν σαν ξένοι από την πατρίδα τους και στα υπόλοιπα κράτη τους συμπεριφέρονται, επίσης, σαν ξένους.
Ας μην ξεχνάμε πως οι ίδιοι οι Έλληνες και οι Κύπριοι υπήρξαν πρόσφυγες, προσπαθώντας να χτίσουν ένα σπίτι από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους.

1 σχόλιο:

 1. Η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα προσφύγων. Για την Ελλάδα αυτή η ημέρα πρέπει να καθιερωθεί ως μαύρη επέτειος αφού το κράτος ευθύνεται για εκάτοντάδες αν όχι χιλιάδες δολοφονίες πολιτικών προσφύγων ή αιτούντων πολιτικού ασύλου αγωνιστών. Όπως επίσης για υπεξαίρεση κοινοτικών πόρων που απευθύνονται ακριβώς στην ηθική υποχρέωση της χώρας για προστασία και φιλοξενία θυμάτων πολιτικών διώξεων από τα γειτονικά ανελεύθερα καθεστώτα.
  Με νωπές τις μνήμες από την υπόθεση Οτσαλάν, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο αφού συμμορίες δουλεμπόρων σε συνεργασία με φασιστικές οργανώσεις όπως η Εργένεκον και κυκλώματα εντός του υπουργείου εσωτερικών “απαγορεύουν” την είσοδο σε πραγματικούς πρόσφυγες.
  Τα πλοκάμια αυτής της ελεεινης φάμπρικας περιλαμβάνουν εκτός από κρατικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους, πολιτικούς και κοινούς ποινικούς. Σκοπός τους είναι η δημιουργία μιας βιομηχανίας προπαγάνδας, η εισαγωγή ποινικών και φασιστών εξωτερικού αντί για τους πραγματικούς πρόσφυγες και η χρησιμοποίηση τους ως βαποράκια όπλων, παιδιών, ναρκωτικών κλπ.
  Ιδρύθηκαν έτσι δεκάδες οργανώσεις με θελκτικούς τίτλους και ¨φιλάνθρωπο¨μανδύα. Αυτές οι οργανώσεις έχουν καταφέρει σταδιακά με κρατική αρωγή (ιδιαίτερα κατά τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη – Σημίτη) όχι μόνο να ξεπλένουν τα κονδύλια της ΕΕ για τους πρόσφυγες αλλά να έχουν την πρόσβαση σε εκκρεμείς αιτήσεις πολιτικού ασύλου, καταδίδοντας Πόντιους και Κούρδους αγωνιστές. Πραγματικοί καταδότες γι’ αυτό και οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
  Όπως είδαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση τα κονδύλια της ΕΕ απευθύνονται αποκλειστικά στην προετοιμασία των προσφύγων ΠΡΙΝ έλθουν στη χώρα. Πράγμα που σημαίνει πως αυτά τα κονδύλια θα έπρεπε να διοχετεύονται άμεσα σε κέντρα υπό την εποπτεία των αντίστοιχων Ελληνικών πρεσβειών. Εντελώς καταχρηστικά και με την συμβολή κύκλων του ΥΠΕΣ δίνονται στις ντόπιες οργανώσεις που προαναφέραμε.
  Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή είχαμε την “κατά λάθος” ομολογία ενός από τους γνωστούς αχυρανθρώπους γι’ αυτά τα κονδύλια (ταυτόσημα αφού πριν παρουσιάστηκε ανάλογο έγγραφο του ΥΠΕΣ που έχουμε και εμείς στην κατοχή μας και κάποιοι άνθρωποι ρίσκαραν για να φτάσει εκεί).
  Μέχρι στιγμής, κανενός το αυτί δεν έχει ιδρώσει, ούτε του “μαχητικού” δημοσιογράφου, ούτε του ανώτατου παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν παρών. Εμείς όμως δεν θα το αφήσουμε έτσι, έστω και αν αυτό στοιχίσει ένα ακόμα πρόστιμο από την ΕΕ.. Μέσα στα τόσα που πληρώνουμε για τις χωματερές και άλλες ευεργεσίες, τουλάχιστον αυτό θα σώσει κάποιες ζωές. Είπαμε, τώρα που το μαύρο χρήμα της Εργένεκον στέρεψε, πρέπει να κοπεί κάθε τροφοδοσία στους δουλέμπορους. Είναι ευθύνη κάθε ανθρώπου με ίχνη αυτοσεβασμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

x