Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Από ΣΥΝ έγιναν ΠΛΗΝ...


Η πλατεία Κουμουνδούρου, εκτός από τη σταθερή γευστική αξία του Τέλη με τα μπριζολάκια του, είναι συνδεδεμένη και με τα γραφεία του Συνασπισμού, στον οποίο, μετά την εκλογική αποτυχία, έχουν βγει τα μαχαίρια. Τα οποία δεν προορίζονται όμως για μπριζολάκια.
Μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως:
"Στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσαμε για ισοτιμία ανάμεσα στα μέρη του και δεν είχαμε συνομολογήσει «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» μέσα στα πλαίσιά του. Ως «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» εννοούνται ότι α) στην ονομασία του θα υπάρχει το συνθετικό Συνασπισμός και β) ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του Συνασπισμού τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τα «δύο αυτά δικαιώματα του ΣΥΝ» να «τηρούνται με ευλάβεια». Και απλά ο ΣΥΝ να τηρεί την υποχρέωση να «εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να διασφαλίζουμε την πλουραλιστική εκπροσώπηση στις αιρετές θέσεις». Αυτές οι πρόσφατες αναφορές δεν ταιριάζουν σε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, δεν συνεπάγονται ισότιμη σχέση και συλλογική απόφαση για το τι κάθε φορά κρίνεται πιο αναγκαίο και καλό. Αυτό δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΣΥΝ και κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί του, είναι ΣΥΝ/Σύριζα. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Όποιος ανατρέξει σε αρχεία και αποφάσεις δεν θα βρει κάτι τέτοιο."
Άρα η ΚΟΕ (και άλλες συνιστώσες) νιώθουν ριγμένες από τη στάση του ΣΥΝ, ο οποίος μιμείται την αρχαία Αθήνα στην Αθηναϊκή Συμμαχία (η οποία ήταν πιο ίση από τους υπόλοιπους συμμάχους...) και θεωρούν πως η ηγεσία Τσίπρα αρχίζει να θυμίζει όλο και περισσότερο σταλινικές εποχές. Σε αυτό συνηγορεί και η ανανεωτική πτέρυγα.
Σίγουρα, μια ποιοτική αριστερά είναι πάντα χρήσιμη στο πολιτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ έχει δείξει πως δεν θέλει να συμβαδίσει με το νέο αιώνα και έχει αποφασίσει να παραμείνει ένα σταλινικό απολίθωμα ες αεί. Οπότε, το θέμα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΝ (για να μη γίνει ΠΛΗΝ). Θα συνεχίσει να συναγωνίζεται το ΚΚΕ στη μιζέρια και το μηδενισμό ή θα αρχίσει να καταθέτει προτάσεις για τα κοινωνικά προβλήματα; Πόσο ακόμα θα πουλάει επαναστατικότητα του καναπέ, εκτοξεύοντας απαρχαιωμένα αριστερά τσιτάτα (τα οποία αποδείχθηκαν πως δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία); Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες στην κεντροαριστερά (ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ) ή θα πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην άκρα αριστερά; Γίνεται να χωρέσουν στον ίδιο πολιτικό σχηματισμό απόψεις που είναι υπέρ της Ε.Ε. (με κριτική στάση, φυσικά), απόψεις που λένε να βγούμε από την Ε.Ε. και απόψεις που λένε να καταργηθεί η Ε.Ε. και να ιδρυθούν οι Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης;
Τι πρεσβεύει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Δε νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι έχουν καταλάβει...
Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που αυτά τα φαινόμενα έγιναν πολύ έντονα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΝ ο Τσίπρας (ο οποίος δηλώνει ακραιφνής Μαοϊκός).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x