Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Σαν σήμερα...


1678: Η Ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάριο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό.
1741: Η Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας στέφεται Βασίλισσα της Ουγγαρίας.
1903: Γεννιέται ο Έρικ Άρθουρ Μπελ, στην υπό βρετανική κατοχή Ινδία. Θα γίνει παγκόσμια γνωστός με το φιλολογικό του ψευδώνυμο, Τζορτζ Όργουελ, χάρη στα αριστουργήματά του "Η Φάρμα των Ζώων" και "1984"(από το οποίο η φράση "ο μεγάλος αδελφός" θα γίνει συνώνυμο της καταστολής και κατάλυσης της ιδιωτικής ζωής. Αριστερά: το εξώφυλλο του "1984").
1925: Ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος διαλύει το κοινοβούλιο και κηρύσσει τη βραχύβια δικτατορία του (ανετράπη το 1926). Κατά τη διάρκειά της θα γίνουν διώξεις αριστερών και Βενιζελικών, ο Τύπος θα λογοκριθεί και θα ψηφιστούν μία σειρά από καταπιεστικοί νόμοι, όπως αυτός που προέβλεπε πως το μήκος της φούστας των γυναικών δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τα 30 εκατοστά από το έδαφος.
1947: Εκδίδεται το "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ". Το ημερολόγιο βρέθηκε από τον πατέρα της Άννας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και περιγράφει τη ζωή της κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν, ως Εβραία, κρυβόταν με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ.
1950: Αρχίζει ο πόλεμος της Κορέας, με την εισβολή της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα. Ο πόλεμος θα λήξει το 1953 όντας η πρώτη εμπόλεμη αναμέτρηση του Ψυχρού Πολέμου.
1963: Γεννιέται ο κυπριακής καταγωγής Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου στο Λονδίνο. Περισσότερο γνωστός ως Τζωρτζ Μάικλ, θα γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους ποπ τραγουδιστές, με δύο βραβεία Γκράμι και περισσότερες από 100 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως. Τόσο ως μέλος του συγκροτήματος Wham! όσο και ως σόλο καλλιτέχνης θα κάνει νούμερο 1 επιτυχίες, όπως το "Wake me up before you go-go", το "Careless whisper" και το "Faith".
1967: Ακούγεται για πρώτη φορά η μεγάλη επιτυχία των Beatles "All you need is love", στα εγκαίνια του δορυφορικού προγράμματος του BBC. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 1, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία.
1975: Η Μοζαμβίκη κερδίζει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
1982: Σταματάει η πρακτική του Ελληνικού Στρατού να ξυρίζονται τα κεφάλια των νεοσυλλέκτων.
1986: Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκό, ο οποίος ασχολήθηκε με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αλλά και άλλα πεδία.
1991: Η Γιουγλοσλαβία διασπάται, Σλοβενία και Κροατία κυρήσσουν την ανεξαρτησία τους.
1993: Η Κιμ Κάμπελ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x