Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Όταν ο Θεός έβαλε το χέρι του...


Στις 22 Ιουνίου του 1986, 4 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, ξεκινούσε η ποδοσφαιρική μάχη μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής.
Οι Άγγλοι, οι οποίοι έφεραν το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή το 19ο αιώνα, είχαν για πολλές δεκαετίες ένα άτυπο έλεγχο στη χώρα. Η ποδοσφαιρική τους κόντρα ξεκίνησε στο παγκόσμιο κύπελλο του 1966, όταν ο αρχηγός της Αργεντινής, Αντόνιο Ρατίν, τσαλαπάτησε επιδεικτικά το βασιλικό χαλί, θεωρώντας πως αποβλήθηκε άδικα από τον αγώνα. Ο προπονητής της Αγγλίας, Άλφρεντ Ράμσεϊ, αποκάλεσε τους Αργεντίνους "ζώα", τρέφοντας το μίσος των Αλμπισελέστε.
Στο μουντιάλ του Μεξικού το 1986 η ποδοσφαιρική μοίρα έφερε αντιμέτωπες πάλι την Αγγλία και την Αργεντινή. Στο στάδιο Αζτέκα υπήρχαν 114.000 θεατές εκείνη τη μέρα για να παρακολουθήσουν τον προημιτελικό του Μουντιάλ. Ο αγώνας άρχισε με εκατέρωθεν ευκαιρίες αλλά το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0. Έξι λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η μπάλα από λάθος του Άγγλου Στηβ Χοντζ (ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα αντάλλαξε φανέλες με τον Μαραντόνα) πήρε ύψος και έφτασε στην περιοχή της Αγγλίας. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πήδηξε για να πάρει την κεφαλιά και ο Άγγλος τερματοφύλακας, Πήτερ Σίλτον, βγήκε για να εκμεταλλευτεί τη διαφορά 20 εκατοστών που τον χώριζε από τον Ντιέγκο, αλλά δεν είχε υπολογίσει το χέρι του Θεού. Το ίδιο και ο Τυνήσιος ρέφερι που μέτρησε το γκολ. Ο Μαραντόνα αργότερα δήλωσε: "Περίμενα από τους συμπαίχτες μου να με αγκαλιάσουν και κανείς δεν ερχόταν. Τους είπα 'Ελάτε να με αγκαλιάσετε, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα μετρήσει το γκολ". Ο Ντιέγκο στη συνέντευξη τύπου είπε πως το γκολ μπήκε "λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και άλλο λίγο με το χέρι του Θεού".
Μόλις 4 λεπτά μετά το πρώτο γκολ ο Μαραντόνα έβαλε το γκολ του αιώνα. Η κούρσα του διήρκησε 10 δευτερόλεπτα και διάνυσε 60 μέτρα, περνώντας 6 αντιπάλους πριν στείλει τη μπάλα να αναπαυτεί στα αγγλικά δίχτυα. Η Αργεντινή νίκησε τελικά με 2-1, μετά το γκολ του Λίνεκερ στο '80.
Η νίκη αυτή θεωρήθηκε εκδίκηση για τον πόλεμο των Φώκλαντ και το παιχνίδι του 1966, που ακόμα θεωρούν άδικο. Ο αργεντινός ποδοσφαιριστής, Ρομπέρτο Περφούμο, έχει δηλώσει: "Το 1986 η νίκη σε εκείνο το παιχνίδι ήταν αρκετή. Η κατάκτηση του Μουντιάλ ήταν δευτερεύουσα. Ο πραγματικός μας στόχος ήταν η νίκη επί της Αγγλίας".

1 σχόλιο:

  1. Κάποτε ο μαραντόνα ήταν ο θεός της μπάλας, πλεόν έχει γίνει ο "θεός μπάλας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

x