Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Αναγνώριση των ζευγαριών ίδιου φύλου από τον Ομπάμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει σήμερα απόφαση με την οποία τα ζευγάρια ίδιου φύλου θα αποκτήσουν συγκεκριμένα προνόμια που έχουν και τα παντρεμένα ζευγάρια (υγειονομική περίθαλψη κ.ά.). Το μέτρο θα αφορά τους κρατικούς υπαλλήλους και θεωρείται ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζευγαριών ίδιου φύλου.
Απορώ γιατί στην Ελλάδα παραμένουμε ακόμα τόσο φοβικοί απέναντι σε αυτό το θέμα. Δεν χρειάζεται να μπούμε στα χωράφια της εκκλησίας. Ο θρησκευτικός γάμος είναι δικιά τους υπόθεση και ας δώσουν αυτό το δικαίωμα σε όποιον θέλουν. Το κράτος όμως πρέπει να αναγνωρίσει πως υπάρχουν ζευγάρια του ίδιου φύλου που συζούν (κάποιοι περνούν μια ολόκληρη ζωή μαζί).
Υπάρχουν πρακτικά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, π.χ. κληρονομικά δικαιώματα, προνόμια που έχουν τα "νόμιμα" ζευγάρια (φοροαπαλλαγές κ.ά) και, φυσικά την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Όπως το τι κάνει η εκκλησία με το θρησκευτικό γάμο είναι δικό της θέμα, έτσι και η αναγνώριση της συμβίωσης των ζευγαριών ίδιου φύλου είναι θέμα των ζευγαριών αυτών και της πολιτείας και, κατ΄επέκταση, η εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει σε αυτή την απόφαση. Κανείς, φυσικά, δεν τους στερεί το δικαίωμα της γνώμης, αλλά η απόφαση είναι στα χέρια του κράτους.
Το σύμφωνο συμβίωσης που έχει προταθεί θα ήταν μια καλή λύση, η οποία μπορεί να παρακάμψει και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους πολιτικούς γάμους τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x