Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Λαζόπουλος, κωμικός ή αποτυχημένος πολιτικάντης?



Παραθέτω από τη LIFO: "Η πιο αμείλικτη και καθαρή ακτινογραφία του Λαζόπουλου έγινε από τον Χρήστο Χωμενίδη στα «Νέα»: «O Λαζόπουλος είναι πληγή για τη δημόσια ζωή. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος, ενώ ξεκίνησε ως καλός κωμικός, ξαφνικά θεώρησε ότι είναι η συνείδηση των Ελλήνων. Όταν τον βλέπω στην τηλεόραση, μου θυμίζει κάτι Αμερικανούς ιεροκήρυκες οι οποίοι ουρλιάζουν κι από κάτω το πλήθος γουστάρει. Και το χειρότερο είναι πως πια δεν είναι κωμικός. O stand-up comedian δεν κολακεύει, αλλά βρίζει το κοινό του. O Λένι ο βρομόστομος δεν έβριζε την εξουσία κολακεύοντας τον απλό άνθρωπο. Του έλεγε "εσύ είσαι o διεφθαρμένος και μαλάκας που ανέχεσαι. Εσύ που κάθεσαι στην πολυθρονίτσα και περιμένεις από μένα να βρίσω τον Νίξον είσαι σαν τον Νίξον"». O Λαζόπουλος κολακεύει τον κόσμο και ιδίως τους νέους. Τους αποδίδει το αλάθητο, λες και δεν συμβαίνει αυτό που έλεγε ο Χατζιδάκις, ότι ανάμεσα στους νέους βρίσκονται και οι αυριανοί χαφιέδες και οι αυριανοί χασάπηδες και απατεώνες. Εν πάση περιπτώσει, η εξουσία του Λαζόπουλου δείχνει αυτό που έλεγα προηγουμένως. Την έλλειψη ενός καλού αφηγητή."
Δεν θα μπορούσα να το εκφράσω καλύτερα. Ο Λαζόπουλος από εκεί που ήταν ένας πολύ καλός κωμικός με κριτική διάθεση για την πολιτική και την κοινωνία, προσπαθεί πλέον να κάνει ηθικά κηρύγματα μέσα από την εκπομπή του, να λιθοβολήσει όσους διαφωνούν μαζί του και να προωθήσει όσους γουστάρει. Γλείφει το κοινό του και αυτό νιώθοντας πως συμμετέχει στην εξουσία των ποσοστών τηλεθέασης, χειροκροτεί αυτοϊκανοποιούμενο. Ο κωμικός πρέπει να σατυρίζει όλο το φάσμα της κοινωνίας και της πολιτικής. Ο Λαζόπουλος προσπάθησε να γίνει εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και απέτυχε. Ακολούθησε την τακτική των δημοσιογράφων της πρωϊνής ζώνης (αν και τους κατακρίνει) λαϊκίζοντας και χαϊδεύοντας τα αυτιά του μέσου πολίτη.
Ο Χωμενίδης έχει δίκιο λέγοντας πως έπαψε να είναι κωμικός. Τη θέση του γέλιου στην εκμπομπή του παίρνει όλο και περισσότερο η πολιτική προπαγάνδα και η ηθικολογία.
Ουδείς αναμάρτητος, όμως....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x