Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Θα αυτοκτονήσει ο Καραμανλής;


Γράφει ο Γ.Δελαστίκ στο "Έθνος της Κυριακής"

Κουραστική έχει καταντήσει αυτή η διαρκής συζήτηση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να προκαλέσει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, από τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βέβαιη την ήττα του και ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι σίγουρη αυτή την περίοδο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο κόμμα. Κανένας πολιτικός δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για να... φύγει από την εξουσία όσο το δυνατόν γρηγορότερα! Πρόωρες εκλογές κάνει ένας πρωθυπουργός μόνο όταν έχει την έστω και εσφαλμένη εκτίμηση ότι θα κερδίσει. Διαφορετικά μένει και παλεύει μέχρι τέλους, ελπίζοντας ότι ίσως συμβεί κάτι και αντιστραφεί το πολιτικό κλίμα. Πέρυσι το καλοκαίρι όλη η Ελλάδα ήταν βέβαιη ότι στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνονταν, η ΝΔ «θα έβγαινε με τα τσαρούχια».

Τρεις μόλις μήνες αργότερα, χωρίς το ΠΑΣΟΚ να κάνει απολύτως τίποτα, το κλίμα είχε αντιστραφεί πλήρως. Λογικό είναι να ελπίζει ο πρωθυπουργός ότι μπορεί αυτό να ξανασυμβεί τούτη τη φορά υπέρ του - ανεξαρτήτως του αν η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί φρούδες ή βάσιμες τις ελπίδες του.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ισοδυναμεί με «πολιτική αυτοκτονία» του Κ. Καραμανλή. Δεν θα ηττηθεί απλώς. Θα οδηγηθεί ταχύτατα στην πολιτική περιθωριοποίησή του, καθώς θα καταστεί αδύνατη η παραμονή του στην αρχηγία της ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι κινδυνεύει σοβαρότατα να υποστεί όχι μία, αλλά δύο αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες σε διάστημα λίγων μηνών - τρεις μαζί με τις ευρωεκλογές!

Το επιχείρημα με το οποίο προσπαθούν να παγιδεύσουν τον Καραμανλή για να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές - ότι δήθεν έτσι θα είναι μικρότερης έκτασης η ήττα της ΝΔ - είναι φαιδρό και αποσκοπεί στην πολιτική του εξόντωση. Γι αυτό άλλωστε προωθείται όχι μόνο από κύκλους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, που θέλουν να τον ξεφορτωθούν και να δουν αρχηγό της ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η εξήγηση είναι απλή. Δεδομένου του εκλογικού συστήματος, με το που θα ηττηθεί η ΝΔ έστω και με μία ψήφο διαφορά, αυτομάτως χάνει τουλάχιστον καμιά πενηνταριά βουλευτές! Σαράντα λόγω της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος και καμιά δεκαριά ακόμη που θα αντιστοιχούν στη μείωση του εκλογικού ποσοστού της.

Αν όντως η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερη εκείνης που απαιτείται για να του δώσει αυτοδυναμία, τότε ο Καραμανλής... τελείωσε και θα πάει σπίτι του για πάντα! Η εξήγηση είναι επίσης απλούστατη: το ΠΑΣΟΚ θα αρνηθεί τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης συνασπισμού και θα οδηγήσει τη χώρα αμέσως σε νέες εκλογές. Απλά και μόνο, με το που θα γίνουν νέες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ παίρνει αμέσως... άλλες δέκα έδρες! Ακόμη και αν είναι πρώτο με... μικρότερη διαφορά από την προηγούμενη! Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με τον νόμο Παυλόπουλου, ενώ οι πρώτες με τον νόμο Σκανδαλίδη και έτσι το «μπόνους» για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει στις πενήντα έδρες από σαράντα!

Αν συνυπολογίσουμε ότι φυσιολογικά η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ θα μεγαλώσει στις δεύτερες εκλογές, πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές.

Οπότε, βεβαίως, είναι αδύνατον να σταθεί ως αρχηγός της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής αν ηττηθεί σε έξι μήνες... τρεις φορές από τον Γιώργο Παπανδρέου! Θα φύγει δε τόσο αποδυναμωμένος από τη ΝΔ, ώστε είναι άκρως αμφίβολο αν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επηρεάσει αποφασιστικά έστω το ποιος θα τον αντικαταστήσει στην ηγεσία του κόμματός του.

Η αρχηγία της ΝΔ θα περάσει τότε αναπότρεπτα στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φυσικά έχει κάθε λόγο να επιθυμεί σφοδρότατα πρόωρες εκλογές, αφού αυτές θα τις δώσουν πιθανότατα την πολυπόθητη προεδρία της ΝΔ. Γι αυτό άλλωστε και οι άνθρωποί της υποστηρίζουν με πάθος την προκήρυξη πρόωρων εκλογών - ίσως με περισσότερο πάθος ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ!

Αυτοί που σπρώχνουν τον Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές, αφήνουν παραπλανητικά να αιωρείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι, αν η ΝΔ χάσει με μικρή διαφορά, τότε μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ. Πρόκειται περί πολιτικής απάτης. Βάσει του εκλογικού συστήματος ο δεύτερος τα χάνει όλα! Είναι απολύτως αδύνατον να σχηματίσει κυβέρνηση το δεύτερο κόμμα, έστω και αν δεν έχει αυτοδυναμία το πρώτο, εξαιτίας του «μπόνους» των σαράντα (και πενήντα κατά τον νόμο Παυλόπουλου) εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Ετσι αν το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο χωρίς αυτοδυναμία, πρέπει η ΝΔ να συνεργαστεί όχι μόνο με τον ΛΑΟΣ, αλλά και με το ΚΚΕ και με τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουν τους 151 βουλευτές! Καμιά ελπίδα παραμονής στην εξουσία δεν έχει λοιπόν ο Καραμανλής...

Σχόλιο: Αυτό που περιέγραψε ο Γ.Δελαστίκ στο άρθρο του είναι πολύ απλά το ένστικτό της αυτοσυντήρησης... Κανείς ο οποίος βρίσκεται σε μία θέση εξουσίας δεν παίρνει ρίσκο, αν δεν ξέρει ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ του. Πάντα θεωρεί ότι μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να ανατρέψει το παιχνίδι υπέρ του. Αυτό άλλωστε το είδαμε και το 2004 με τον Σημίτη, ο οποίος μόνο όταν είδε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x