Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Κάμερες τέλος, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων!!

Αντίθετη με το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό Δίκαιο, τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και του ΣτΕ κρίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία καμερών σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η ρύθμιση υπερψηφίστηκε στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου.


"Με τη ρύθμιση αυτή καθίσταται αναποτελεσματική η προστασία των προσωπικών δεδομένων, επειδή η πρόταση δεν αναφέρει όρια, κριτήρια ή εξειδικευμένες δράσεις της δημόσιας αρχής και συνεπώς αφήνει ανυπεράσπιστο το υποκείμενο του δικαιώματος" αναφέρεται επίσης στο κείμενο της γνωμοδότησης.

"Απαιτείται εξειδίκευση του σκοπού της επεξεργασίας και δεν αρκεί η γενική αναφορά στη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας για την προστασία προσώπων και πραγμάτων. Παράδειγμα εξειδικευμένου σκοπού θα μπορούσε να είναι η αποτροπή των εγκλημάτων κατά τη ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας" τονίζεται ακόμη στη γνωμοδότηση της Αρχής.

Προστίθεται δε ότι "η τροπολογία προβλέπει μόνο το χρόνο τήρησης των συλλεγέντων δεδομένων (επτά ημέρες) και τη διαδικασία καταστροφής τους, ενώ δεν περιέχει ρυθμίσεις για τη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και διαβίβαση των δεδομένων".


Δείτε ΕΔΩ την απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x