Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα...


1099: Πεθαίνει ο Ελ Σιντ (Ροντρίγκο Ντιάζ ντε Βιβάρ), ήρωας της Ισπανίας, ο οποίος πολέμησε τους κατακτητές Άραβες στην Ιβηρική χερσόνησο.
1774: Υπογράφεται η συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους στη Μεσόγειο. Τη συνθήκη εκμεταλλεύτηκαν οι υπόδουλοι Έλληνες που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους χρησιμοποιώντας πλοία με ρωσική σημαία.
1911: Γεννιέται ο Στρατής Τσίρκας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηαντρέα), συγγραφέας ο οποίος έγινε γνωστός με την τριλογία "Ακυβέρνητες πολιτείες" ("Λέσχη", "Αριάγνη", "Νυχτερίδα") και το έργο "Η Χαμένη Άνοιξη". Η έκδοση της "Λέσχης" το 1960 προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε., η οποία του ζήτησε να αποκυρήξει το έργο του. Λόγω της άρνησής του διαγράφηκε από το κόμμα.
1925: Ξεκινά η δίκη των πιθήκων, μία από τις πιο σημαντικές δίκες στην ιστορία των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη δίκη θα καταδικαστεί ο καθηγητής Τζον Σκόουπς, επειδή δίδασκε στο σχολείο τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου και όχι τη θεωρία των δημιουργιστών (δηλαδή, πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο) που είχε επιβληθεί δια νόμου στη συντηρητική πολιτεία του Τενεσί.
1928: Ο Τζορτζ Ίστμαν, ιδρυτής της εταιρίας Kodak, επιδεικνύει το πρώτο έγχρωμο φιλμ.
1973: Οι Μπαχάμες κερδίζουν την πλήρη ανεξαρτησία τους.
1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάσσουν το πλοίο "Rainbow Warrior" της οργάνωσης Greenpeace στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.
1991: Ο (εικονιζόμενος) Μπόρις Γέλτσιν ορκίζεται πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x