Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

H πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Κροατία..


Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Κροατίας, με επικεφαλής τη Γιάντρανκα Κόσορ, έδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η πλειοψηφία των βουλευτών της κροατικής βουλής στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.

Τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στήριξαν 83 βουλευτές, ενώ 45 την καταψήφισαν. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες 128 βουλευτές στη Βουλή των συνολικά 153 εδρών.

Η Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Κροατίας, δεσμεύθηκε να κάνει γοργά βήματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτη της κίνηση θα είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού, τον οποίο θα καταθέσει προς έγκριση έως τις 15 Ιουλίου, όπως δήλωσε η ίδια.

Η κ. Κόσορ αντικατέστησε τον Ίβο Σαναντέρ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα στο μέσο της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του.

Η πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια που οδήγησαν σε εξάμηνη στασιμότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξαιτίας των συνοριακών διαφορών με την Σλοβενία, και την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν τέσσερις νέοι υπουργοί, αλλά τα περισσότερα μέλη της ήταν υπουργοί και στην προηγούμενη κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x