Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ (όχι στα μαγαζιά)...

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση. Bέβαια, υπήρξαν κάποιες εκπτώσεις στις αρχικές εξαγγελίες ("ότι για την κρίση θα πληρώσουν όλοι και δίκαια, σύμφωνα με το πραγματικό τους εισόδημα").

Τελικά:
- μεταφέρεται για το 2011 η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών από ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Οι μόνες κατηγορίες επιτηδευματιών στις οποίες θα επεκταθεί ο λογιστικός προσδιορισμός από τη χρήση του 2010 είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και λεωφορείων ΚΤΕΛ, οι εκμεταλλευτές κάμπινγκ και ενδεχομένως οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες. Για τους ταξιτζήδες εξετάζεται φέτος να αυξηθούν κατά 50% τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων με βάση τα οποία θα φορολογηθούν για τη χρήση του 2010, ενώ για τους λιανοπωλητές και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων σχεδιάζεται να αυξηθούν τα κατ’ αποκοπή ποσά φόρων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
- αναβάλλεται για το 2011 η επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους, τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες και έσοδα των καζίνων. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, θεωρείται πρακτικά αδύνατο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί τώρα, που ήδη έχει αρχίσει η διαχειριστική περίοδος του 2010. Κι αυτό επειδή το πληροφοριακό σύστημα φορολογίας TAXIS που εφαρμόζουν οι ΔΟΥ δεν μπορεί να αναγνωρίσει νέες δραστηριότητες υπαγόμενες για πρώτη φορά σε ΦΠΑ, παρά μόνο από την 1η Ιανουαρίου του έτους.

Όμως, μ'αυτά και μ'αυτά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αισθάνονται ότι "πάλι αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα", αφού η κυβέρνηση φοβάται (;) να τα βάλει με τις συντεχνίες και έτσι προσπαθεί να βρει μέση λύση στη φορολόγηση κάποιων ευνοημένων από τη φορολογία...

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, και όπως θα έπρεπε να ξέρει η κυβέρνηση, ο κόσμος ήταν αποφασισμένος να δεχτεί τα μέτρα σχεδόν αδιαμαρτύρητα σε σχέση με το κόστος που καλούνται να πληρώσουν, αν πλήρωναν ΟΛΟΙ, ΤΩΡΑ και ΔΙΚΑΙΑ.

Αλλά όταν βλέπουν κάποια μέτρα να παραπέπονται στις καλένδες, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν αντιδράσεις.

Αφού φαίνεται ότι όποιος αντιδράει "καλύτερα" παίρνει (ακόμα) αυτό που επιδιώκει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x