Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Χρήστου Μάτη



Με μεγάλη χαρά ο Τσέλιγκας σας παρουσιάζει την διαδικτυακή συνέντευξη του Χρήστου Μάτη,  υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης,  δημοσιογράφου και στελέχους των Οικολόγων Πράσινων.


Τσέλιγκας: Κύριε Μάτη, κατ' αρχάς, να σας ευχαριστήσουμε για την διαδικτυακή συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εκλογές. Ποια είναι η άποψη σας για τον περίφημο "Καλλικράτη"; Πιστεύετε πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Χ. Μάτης : Το ζήτημα δεν είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης αλλά στις ανάγκες των πολιτών. Διότι τα τελευταία χρόνια έχουμε περιπτώσεις δημάρχων, οι οποίοι επανεκλέγονται επί πολλές τετραετίες, κάτι το οποίο οδηγεί στη δημιουργία συμφερόντων και μηχανισμών γύρω από το δήμαρχο.
Ο Καλλικράτης δεν ήταν άσκηση στο κενό. Έλαβε υπόψη του τις διαπιστώσεις και τις ανάγκες που είχαν επισημάνει οι ΟΤΑ, συγχρόνως, όμως έλαβε υπόψη του την επιθυμία της πολιτικής εξουσίας να ελέγξει την αυτοδιοίκηση. Αυτή η ισορροπία μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες και προβλήματα. Δυστυχώς οι νέες διοικήσεις των ΟΤΑ μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορούν να ανταποκριθούν σε όσα πρέπει να κάνουν για τους πολίτες, με βάση τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Καλλικράτης. Αλλά θα πρέπει να το κάνουν. Και η σπατάλη που έχει καταλογισθεί σε πολλούς δήμους, προσφέρει το πλαίσιο της διεξόδου.  


Τ: Ποια η άποψη σας για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας; Με ποιον τρόπο το μνημόνιο επηρεάζει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;

Χ.Μ.  :  Ορισμένα κόμματα έχουν αναγάγει το μνημόνιο σε βασική παράμετρο της πολιτικής τους. Μας ζητούν να ψηφίσουμε τους υποψηφίους που υποστηρίζουν, για να καταδικάσουμε το μνημόνιο. Προφανώς το μνημόνιο έχει δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο για όλη την κοινωνία. Αλλά αρκεί η καταδίκη του μνημονίου, για να είναι κάποιος καλός δήμαρχος; Για μένα το βασικό κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι η δυνατότητα να απαντήσει η αυτοδιοίκηση στις ανάγκες των πολιτών. Προφανώς, μπορεί ο πολίτης να λάβει υπόψη του και τη θέση του υποψηφίου για το μνημόνιο.    Αλλά ποιος θα ήθελε ένα δήμαρχο, που έχει τη σωστή θέση για το μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του; Για παράδειγμα να μην μπορεί να φροντίζει για την καθαριότητα. Φοβάμαι ότι η καταδίκη του μνημονίου μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την ανυπαρξία προγράμματος. Ειδικά σε μία περίοδο, που λόγω ακριβώς του μνημονίου, οι διοικήσεις των δήμων πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη κοινωνική αλληλεγγύη. Αλλά υπάρχει καλύτερη απόδειξη αλληλεγγύης από το να είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι καλές; Διότι αν δεν είναι καλές οι υπηρεσίες, οι ασθενέστεροι θα κληθούν να τις πληρώσουν. Εάν κάποιος δήμος δεν φροντίσει για την καλή θέρμανση των σχολείων, τα παιδιά θα χρειάζονται γιατρό και γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τα χαμηλά εισοδήματα.  


Τ: Πώς κρίνετε την θητεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής;

Χ.Μ.  :  Λυπάμαι πολύ που ο Βασιλης Παπαγεωργόπουλος δε θα είναι υποψήφιος. Γιατί δεν μου αρέσει η πόλη την οποία έχει φτιάξει και θα ήθελα να καταδικασθεί αυτή η διοίκηση του στις εκλογές. Η απερχόμενη δημοτική αρχή, δέσμια των δεκάδων δεσμευσεων της, απέναντι σε συμφέροντα, έχει οδηγήσει την πόλη σε ασφυξία. Δείτε για παράδειγμα την πλήρη κατάληψη όλων των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, σε βαθμό που να μην μπορούν να περάσουν οι πεζοί. Ποιος ωφελείται από αυτό, εκτός από τους ιδιοκτήτες των καφετεριών; Οι οποίοι στη συνέχεια, έχουν εξασφαλίσει την ανοχή της δημοτικής αστυνομίας, για διπλοπαρκάρισμα μπροστά στα καφέ. Αν είναι υπερήφανοι γι’ αυτή την πόλη, ας έβγαιναν να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.


Τ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας για το δήμο Θεσσαλονίκης και ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;
 
Χ.Μ.:  Το πρόγραμμα μας απαντά στις ανάγκες για τη βελτίωση των καθημερινών αναγκών του πολίτη. Τολμάμε να αναφερθούμε όχι μόνο στις υποχρεώσεις του δήμου, αλλά και του ίδιου του κατοίκου. Μπορούμε να έχουμε μία πόλη καλύτερη; Ναι; Μπορούμε. Και θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία μιας εκτενούς απάντησης στο θέμα αυτό, γατί για μένα αυτή είναι η ουσία των εκλογών. Εμείς θέλουμε να κριθούμε από αυτές τις θέσεις. Και δεν φοβόμαστε το ενδεχόμενο να απορριφθούμε για αυτές.


   Εμείς θα καταστήσουμε σαφές ότι καθαριότητα δε σημαίνει  να μαζεύουν τα απορριμματοφόρα σκουπίδια πέντε φορές την ημέρα, όπως συνηθίσει η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου με ανυπόφορες συνέπειες για την πόλη. Θα αλλάξουμε την προσέγγιση και θα πάμε σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά πολιτικό γιατί πριν από την αποκομιδή, υπάρχει η παραγωγή τους. Το τρίπτυχο που οριοθετεί τη δική μας προσέγγιση είναι η μείωση των απορριμμάτων, η επανάχρηση υλικών και η ανακύκλωση τους. Στο τελευταίο, η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε ποσοστό επιτυχίας 4% στα απορρίμματα, που οι πολίτες άφηναν στους κάδους ανακύκλωσης, τους οποίους η ίδια είχε εγκαταστήσει. Με τέτοια λογική, δεν μπορούμε να απορούμε γιατί απέτυχε. Στην αλλαγή της λογικής όμως η συμβολή του πολίτη είναι καθοριστική.
   Στο κυκλοφοριακό  χρειάζεται αποθάρρυνση του ΙΧ και θα την προωθήσουμε. Θα δείξουμε εμπιστοσύνη στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Δεν μπορούν τα στελέχη του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών να λένε στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι οι συγκοινωνίες μας είναι απαράδεκτες. Εκεί βρίσκονται για να τις βελτιώσουν και όχι για να τις σχολιάσουν. Δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ να περικόπτει δρομολόγια επειδή κάποια λεωφορεία είναι πολύ άδεια και την ίδια στιγμή, να μας στρέφουν στην ευκολία του ΙΧ μας, επειδή κάποια άλλα λεωφορεία είναι πολύ γεμάτα. Σήμερα, με τους παντελώς ανυπόληπτους ποδηλατόδρομους της Θεσσαλονίκης, για να στρέψουμε κάποιον στην χρήση του ποδηλάτου, δεν χρειάζεται να τον πείσουμε για τα πλεονεκτήματα του μέσου, αλλά να ενισχύσουμε το θάρρος του να κυκλοφορεί θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.
   Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του πολίτη, η δημοτική αστυνομία μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή. Αλλά τα κύρος της καταρρακώνεται, όταν ο πολίτης βλέπει τα όργανα της να μην έχουν εντολή να αντιμετωπίσουν το διπλοπαρκάρισμα και την παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων, και την ίδια στιγμή να ακυρώνονται πρόστιμα και διοικητικές ποινές που έχουν επιβληθεί, όταν οι παραβάτες είναι «γνωστοί».
   Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι για ιδιωτική εκμετάλλευση. Είναι αδύνατο για τους πολίτες να κυκλοφορούν πλέον στο πεζοδρόμιο, που έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλείται και η λειτουργία άλλων επιχειρήσεων. Δεν μπορεί η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης να είναι μονάχα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είχε δίκαιο ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης όταν έλεγε ότι στην πόλη μας δεν έχουμε πρόβλημα με τα άτομα με αναπηρία, γιατί τα έχει καταδικάσει να μην μπορούν να κυκλοφορούν στην πόλη.
Η πόλη είναι για μας και όχι για τα συμφέροντα!


Τ.: Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον πολίτη του δήμου σας εν όψει της 7ης Νοεμβρίου;

Χ.Μ.: Εμείς θέλουμε ο πολίτης να κρίνει και να αξιολογήσει τις προτάσεις του καθενός με βάση τα εχέγγυα που προσφέρει το παρελθόν του. Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος να τάσσεται υπέρ των ελεύθερων χώρων και συγχρόνως να έχει στο ψηφοδέλτιο του τον ιδιοκτήτη ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης, τον οποίο θέλει να οικοδομήσει παρά την αντίθεση των περιοίκων, που το απέτρεψαν. Αν οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου χώρου επανέλθουν, ποια θέση θα πάρει ο υποψήφιος ως δήμαρχος; 
  Εμείς απαντάμε σε αυτό που μας ρωτάν πολλοί δημότες και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, απογοητεύμενοι από την σημερινή κατάσταση της πόλης: Μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη πόλη; Ναι! Μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x