Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η συλλογική μνήμη ΔΕΝ διαγράφεται!!!

Διαβάζουμε στην Καθημερινή:

Το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 1675/2010 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της Δίκης των 6, οι οποίοι καταδικάστηκαν το 1922 σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, και έκρινε ότι οι 6 είναι αθώοι.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τέως πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος σε ηλικία 68 ετών καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε, ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 1922 παραπέμφθηκαν στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης και τους επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου στους Χατζηανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή και Θεοτόκη και ισόβια δεσμά στους Γούδα και Στρατηγό ως υπεύθυνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Κατ'αρχάς δεν διευκρινίζεται εάν η "αθώωση" προκύπτει ύστερα από την αναψηλάφηση ή απλά προκύπτει λόγω παραγραφής...
Είναι λογικό με την μελέτη ιστορικών στοιχείων άγνωστων για την εποχή να προκύπτουν και νέες θεωρίες σχετικά με την υπαιτιότητα κάποιων προσώπων καθώς και το κατά πόσο ήταν καταλυτική η στάση τους για την Μικρασιατική καταστροφή.
Το σίγουρο είναι ότι άσχετα με την υπαιτιότητα ή μη των έξι, η εκτέλεση δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ, κάτι το οποίο είχε υποδείξει και με επιστολή του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πέρα από αυτό δεν είναι θέμα της δικαιοσύνης να ανακατεύετε με την ιστορία. Οι ιστορικοί του παρόντος και του μέλλοντος μπορούν να κρίνουν την τόσο την τότε απόφαση όσο και την στάση τον Εξ και με τα τότε και με τα μετέπειτα γνωστά στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Το επόμενο βήμα μήπως είναι να αναψηλαφήσουν την στάση της Χούντας στο Κυπριακό ή του Εφιάλτη στις Θερμοπύλες;

Η συλλογική μνήμη δεν διαγράφεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x