Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Δήμαρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά - "Η πόλη αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει με τη βοήθεια των πολιτών"

Με μεγάλη χαρά ο Τσέλιγκας σας παρουσιάζει την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δήμαρχου Βύρωνα και εκ νέου υποψήφιου Νίκου Χαρδαλιά. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ: Πιστεύετε ότι ο Καλλικράτης ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης;
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Δυστυχώς όχι. Αν και η αρχική του σύλληψη μας γέμισε όλους με ελπίδες για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, τελικά ο Καλλικράτης αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει. Περιμέναμε με τον Καλλικράτη οι δήμοι να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες και να είναι σε θέση να υλοποιούν πολιτικές προς όφελος του δημότη αυτόνομα, όπως για παράδειγμα η άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Αντ’ αυτού μεταφέρονται στους δήμους μόνο αποσπασματικά αρμοδιότητες των καταργούμενων νομαρχιών, όπως οι πολεοδομίες και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Και αυτό χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι ύψους θα είναι οι πόροι που θα λάβουν οι δήμοι για τη χρηματοδότηση των νέων αυτών αρμοδιοτήτων ούτε και από πού θα προέλθουν αυτοί. Αν ο Καλλικράτης εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες, είναι πρωτίστως αυτές της κεντρικής εξουσίας και δευτερευόντως των δήμων.   

ΤΣ: Η δημοτική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για χρεοκοπία του Δήμου και διατείνεται πως υπάρχει αδιαφάνεια στο χρέος και τα ελλείμματα του δήμου. Τι απαντάτε;
ΝΧ: Όλες οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται και επικυρώνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία φυσικά συμμετέχει και η αντιπολίτευση. Μου φαίνεται λοιπόν παράλογο να μιλάμε για αδιαφάνεια, από τη στιγμή που καμία από τις εν λόγω αποφάσεις δεν πάρθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η παράταξη της αντιπολίτευσης δεν καταψήφισε, δεν τάχθηκε δηλαδή ανοιχτά εναντίον καμίας από αυτές. Το βρίσκω λίγο υποκριτικό όταν πρέπει να ληφθεί μία απόφαση είτε να την υπερψηφίζουμε είτε να αρνούμαστε να τοποθετηθούμε και μετά να καταφεύγουμε σε καταγγελίες. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε αρχή, θα πρέπει πάντα, όμως, να έχει ως γνώμονα το καλό της πόλης και όχι απλά να εξυπηρετεί τις προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες του. Και πάνω από όλα να μην λαϊκίζει, να μην συκοφαντεί και να μην υπονομεύει κάθε δημιουργική προσπάθεια που γίνεται.

ΤΣ: Οι πολίτες του Βύρωνα δείχνουν να δυσφορούν με το πρόβλημα των απορριμμάτων και της καθαριότητας εν γένει. Γιατί ο δημότης να εμπιστευθεί την παράταξή σας για την επίλυση του προβλήματος από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος;
ΝΧ: Κάνετε λάθος! Η καθαριότητα και η αναβάθμισή της μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία πολύ σημαντική επένδυση -συνέχεια της προηγούμενης- σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής με την αγορά νέων μηχανημάτων, τα οποία, όμως, δεν ήμασταν μέχρι πρόσφατα σε θέση να εκμεταλλευτούμε λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα αυτό ευτυχώς, επιλύθηκε και έτσι προχωράμε σε μία ουσιαστική αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας. Ήδη το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας έχει διευρυνθεί καλύπτοντας τόσο απογευματινές ώρες όσο και τα σαββατοκύριακα  Παράλληλα, ενημερώνουμε τον κόσμο  για μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, ώστε να βοηθήσουμε το έργο της υπηρεσίας αλλά κυρίως να ζούμε σε μία όμορφη, καθαρή πόλη.

ΤΣ: Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να μην επιβαρύνετε τον δημότη εν μέσω οικονομικής κρίσης;
ΝΧ: Ο Δήμος μας έχει αυτή τη στιγμή από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην ευρύτερη περιοχή και δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε αύξησή τους κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει ήδη στη λήψη μέτρων κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας. Έτσι έχουμε προχωρήσει στην κατάργηση των συνδρομών στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου, του Αθλητικού Οργανισμού και τα θερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και των τροφείων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για τους συμπολίτες μας που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣτηρίΖω» έχουμε προχωρήσει στην έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης, με δικαιούχους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τους απόρους, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με την κάρτα αυτή, οι συμπολίτες μας απολαμβάνουν προνομιακές τιμές και εκπτώσεις σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις της πόλης μας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ανταποδοτικά οφέλη για τις επιχειρήσεις. Τέλος, έχουμε προχωρήσει και σε μέτρα για την έμπρακτη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Γιατί στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε παραμένει για εμάς καθημερινό μέλημα να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με συγκεκριμένες πολιτικές, ολοκληρωμένο σχέδιο και ορατά αποτελέσματα. Η κοινωνική αυτοδιοίκηση είναι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τη δημοτική μας αρχή.

ΤΣ: Απευθύνετε ένα σύντομο μήνυμα στο δημότη Βύρωνα εν όψει των εκλογών.
ΝΧ: Οκτώ χρόνια τώρα, δουλεύουμε σκληρά και προσπαθούμε σε καθημερινή βάση, με όλες μας τις δυνάμεις, να κάνουμε το καλύτερο για όλους, για τις οικογένειές μας, για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον -για έναν Βύρωνα που είναι η πόλη που αξίζει να ζούμε, για τον Βύρωνα που είναι η πόλη που αγαπάμε. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας εδώ και 8 χρόνια και παραμένει η ίδια: Όχι απλώς μια καλύτερη πόλη, αλλά η καλύτερη πόλη! Για όλους μας, αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη της πόλης αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με εναλλακτικές παρεμβάσεις μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Η πόλη αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει με τη βοήθεια των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x