Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Εμπρός σύντροφοι


Πιθανότατα δεν θα έχετε διαβάσει ποτέ το περιοδικό Hurun Report. Είναι κάτι σαν το κινέζικο Forbes. Απευθύνεται στους πολύ-πολύ (πάρα πολύ, όμως) πλούσιους Κινέζους και πρόσφατα κυκλοφόρησε το τεύχος του με τους πλουσιότερους Κινέζους για το 2010.

Υπάρχουν 400 Κινέζοι με περιουσία πάνω από ένα δις δολάρια, 4.000 με περιουσία πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια και 55.000 με περιουσία πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια. Όχι κι άσχημα για ένα κράτος με κυρίαρχη (και μοναδική) ιδεολογία τον κομμουνισμό, που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη!

Το γεγονός ότι εκτός από τους ζάπλουτους μεγιστάνες υπάρχουν και 300 εκατομμύρια Κινέζοι που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από τους υπερασπιστές του καπιταλισμού για να εκτοξεύσουν και άλλη λάσπη στο μεγαλείο του κομμουνισμού. Όμως, βαθιά μέσα τους, ξέρουν πως ο μαοϊσμός κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που φάνταζε άλλοτε ως ουτοπία στα βιβλία του Μαρξ: να κάνει 300 εκατομμύρια ανθρώπους πραγματικά ίσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x