Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή


Ένα εκτενές σχέδιο νόμου για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει μείωση κατά 17% των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Το νομοσχέδιο, που είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εγκρίθηκε με πλειοψηφία 219 ψήφων έναντι 212, με μία και μόνη ψήφο επιπλέον των 218 που χρειάζονταν για την έγκρισή του.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της Γερουσίας.
Το κείμενο, που αποτελείται από περισσότερες από 1.200 σελίδες, αποσκοπεί στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή «πράσινες» θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί παραμένουν αντίθετοι με αυτό το σύστημα, διότι φοβούνται ότι θα προκαλέσει αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν το σχέδιο νόμου γιατί δεν αναπτύσσει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Σαράντα τέσσερις Δημοκρατικοί ψήφισαν κατά του κειμένου και μόνον οκτώ Ρεπουμπλικανοί υπέρ.
Μια τέτοια πολιτική, θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη για όλες τις χώρες και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες λόγω γεωγραφικών και κλιματικών χαρακτηριστικών, να βασίσει την οικονομία της στην πράσινη ανάπτυξη. Εκτός του προφανούς οικολογικού οφέλους, θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Η πρώτη ύλη (ήλιος, αέρας, γεωθερμική ενέργεια) υπάρχει.
Δυστυχώς, όμως, και σε αυτόν τον τομέα φάνηκε πως η κυβέρνηση προτίμησε τις πομφόλυγες από τα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x