Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Σρι Λάνκα: Σύλληψη αστρολόγου που προέβλεψε την πτώση της κυβέρνησης


Στη σύλληψη δημοφιούς αστρολόγου προχώρησαν οι αρχές στη Σρι Λάνκα, καθώς είχε την ατυχία να προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα πέσει το φθινόπωρο. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί στην αστυνομία και να ανακρίνεται – όπως είπαν αστυνομικές πηγές στο πρακτορείο AP – για να αποκαλύψει «που βασίζεται η πρόβλεψή του». Σύμφωνα με αυτή, η κυβέρνηση του προέδρου Ραχαπάκσα – δημοφιλής μετά την νίκη που κατήγαγε κατά των ανταρτών Ταμίλ πριν από λίγο διάστημα – θα κλονιστεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου λόγω οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων.

Καθώς όμως την Αστρολογία στη Σρι Λάνκα οι πολιτικοί δεν την εκλαμβάνουν ως ελαφρά υπόθεση, ο Μπαντάρα βρέθηκε στην αστυνομία. Άλλωστε ο πρόεδρος Ραχαπάκσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι συμβουλεύεται συχνά αστρολόγους για να δει τι πρέπει να πει σε ομιλίες ή αν είναι καλή περίοδος για να πραγματοποιήσει ταξίδια. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση, δηλώνει ότι το μόνο αδίκημα που διέπραξε ο Μπαντάρα ήταν ότι η πρόβλεψή του, δυσαρέστησε έντονα την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καταδίκασε τη σύλληψη και προειδοποίησε ότι η χώρα οδεύει προς την επιβολή δικτατορικού καθεστώτος.

Προβλήματα βέβαια στη Σρι Λάνκα δεν έχουν μόνο οι αστρολόγοι – που στο κάτω κάτω μπορούν να επικαλεστούν τα άστρα – αλλά και οι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από το 2006 τουλάχιστον 14 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν δολοφονηθεί από παραστρατιωτικούς της κυβέρνησης αλλά και από αντάρτες. Σύμφωνα με το BBC, την Τετάρτη το Σωματείο των Δημοσιογράφων της Σρι Λάνκα κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανασυσταθεί κυβερνητικό σώμα που έχει την δικαιοδοσία να μηνύει και να στέλνει δημοσιογράφους στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x