Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Τα δίκαια αιτήματα της ΕΣΗΕΑ


"Να μην κλείσει ο Ελεύθερος Τύπος", "Να παρέμβει η κυβέρνηση άμεσα", απεργίες, τσιτάτα, λαϊκισμός. ΕΣΗΕΑ, κόμματα (κυρίως τα μικρά), blogs έχουν επαναστατήσει και ζητούν να κάνει κάτι η κυβέρνηση για τον Ελεύθερο Τύπο. Δηλαδή σαν τι; Να κρατικοποιήσουμε τις εφημερίδες; Να δώσουμε και στον Ελεύθερο Τύπο κρατική διαφήμιση, όπως δίνουν και στη Χώρα των 500 φύλλων ή τις υπόλοιπες δεξιές εφημερίδες; Να μετατρέψουμε τον Ελεύθερο Τύπο σε ΠΑΕ, για να υπαχθεί στο άρθρο 44 και να του διαγραφούν τα χρέη; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ, η ΕΣΗΕΑ λένε απλά "να μείνει ανοιχτός ο Ελεύθερος Τύπος" αλλά δε μας λένε ΠΩΣ! Είτε δέχεστε πως στην ελεύθερη αγορά θα υπάρχουν και αποτυχημένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν μπορούν να επιβιώσουν, είτε κάνετε επανάσταση και φτιάχνετε τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ελλάδας με σήμα το σφυροδρέπανο και το σταυρό (ναι, ναι, επειδή εδώ, ακόμα κι οι κομμουνιστές όταν δηλώνουν ορθόδοξοι δεν εννοούν πως είναι Λενινιστές, όπως στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά χριστιανοκομμουνιστές).
Έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα να έχουμε το σύστημα του κρατικού καπιταλισμού, δηλαδή οι επιχειρήσεις να ανήκουν στο κράτος, κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές να είναι, το όνειρο του Έλληνα να είναι το δημοσιοϋπαλληλίκι (ή τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές) και να θεωρούμε πως η οικονομία μας μπορεί αντέξει. Επειδή, "θα μας σώσει η Ε.Ε.", θα δανειστούμε και "τι μας νοιάζει αν οι μικρές επιχειρήσεις κλείσουν, εμείς να χωθούμε στο δημόσιο και θα 'μαστε καλά".
Όταν κλείνει ένα συνοικιακό μαγαζί γιατί δεν απεργεί όλος ο κλάδος ζητώντας την κρατικοποίηση του; Γιατί δεν ζητάμε να μην κλείνουν τα περίπτερα ή να μη χάνουν τη δουλειά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Αν είχατε μια ζημιογόνα επιχείρηση θα σας άρεσε να σας υποχρέωναν να την κρατούσατε ανοιχτή και να πληρώνατε από την τσέπη σας; Δεν συμπονώ την Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά είναι δικαίωμα της να επενδύει τα λεφτά της εκέι που τη συμφέρει.
Οι λαϊκισμοί της ΕΣΗΕΑ είναι εύκολοι. Σκέφτηκε ποτέ η ΕΣΗΕΑ όμως αν είναι δυνατόν να έχουμε τόσες πολλές εφημερίδες και τόσα πολλά κανάλια; Έκανε ποτέ κριτική για τους δημοσιογράφους που δουλεύουν παράλληλα σε γραφεία πολιτικών; Ποια είναι η γνώμη της για την απάτη του Βήματος και των άλλων εφημερίδων; Έχει καταλάβει πως οι εφημερίδες έχουν γίνει περιτύλιγμα για DVD και αυτοκίνητα; Το μόνο που την ενδιαφέρει πλέον είναι τα καθαρά συντεχνιακά αιτήματα των δημοσιογράφων. Ούτε η αξιοπιστία τους, ούτε η εγκυρότητα, ούτε η αξιοπρέπειά τους.
Κάποιος θα πει "άρα, η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών. Ο Ελεύθερος Τύπος απλά δεν μπόρεσε να είναι βιώσιμος και έκλεισε". Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Η Νέα Δημοκρατία στρέβλωσε την αγορά με τις αδιαφανείς κρατικές επιδοτήσεις και δεν την άφησε να είναι ανταγωνιστική. Ο Ελεύθερος Τύπος είναι σαφώς ποιοτικότερος από εφημερίδες όπως η Χώρα του Τράγκα που έπαιρνε εκατομμύρια κρατικής διαφήμισης . Αν η αγορά λειτουργούσε σωστά ο Ελεύθερος Τύπος θα είχε καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει.
Επίσης, η κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός πως αυτά τα χρόνια, αντί να φτιάξει ένα πλάνο για μια ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, συνέχισε το μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού.
Οπότε, κρατικοποιήστε όλες τις εφημερίδες, για να μην έχουμε απεργίες (παραλίγο να χάσουμε και τη μεταγραφή του Σισέ).

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΣΗΕΑ αν θέλει να συμπαρασταθεί στους απολυμένους, ας φτιάξει ένα ταμείο για να τους ενισχύσει. (αν δεν κάνω λάθος έχουν ήδη το πιο υγειές ταμείο). Τόσοι δημοσιογράφοι έχουν να βάλουν από την τσέπη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

x