Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

EΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΨΙΑΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΝΤΖΑΝΤ


Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην Τεχεράνη από οπαδούς του ηττημένου στις εκλογές της Παρασκευής Μ.-Χ. Μουσαβί, ο οποίος κάνει λόγο για νοθεία.
Τα επεισόδια, στα οποία οι διαδηλωτές φώναζαν «κάτω η δικτατορία» έφτασαν σε βιαιότητα εκείνα του Ιουλίου 1999, όταν είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις της αστυνομίας με φοιτητές. Τα επεισόδια συνόδευσαν συλλήψεις.

Ο ίδιος ο Μουσαβί κάλεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου τους οπαδούς του να παραμείνουν ήρεμοι και μην καταφεύγουν στη βία, με ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του. «Οι παρατυπίες και η νοθεία στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ μεγάλες και έχετε δίκιο να είστε εκνευρισμένοι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. «Παράλληλα, σας ζητώ να αποφύγετε επιθετικές ενέργειες είτε ως ομάδες είτε μεμονωμένα, να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να απέχετε από κάθε πράξη βίας» προσθέτει ο κ. Μουσαβί.
Τα περιστατικά βίας, που περιορίστηκαν στην Τεχεράνη και δεν εξαπλώθηκαν σε καμιά άλλη πόλη, συνοδεύτηκαν από συλλήψεις στελεχών του «μεταρρυθμιστικού» στρατοπέδου στο Ιράν, με σημαντικότερη εκείνη του Μοχσέν Μιρνταμαντί, του επικεφαλής του Μετώπου για τη Συμμετοχή και στενού φίλου του πρώην προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται, εκτός από τον Μιρνταμαντί, οι Μοστάφα Τατζαντέχ (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών), Μοχσέν Αμινζαντέχ (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών), Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ (εκπρόσωπος Τύπου του Χαταμί), Σαΐντ Σαριατί, Ζοχρέχ Αγαζαρί και Μπεχζάντ Ναμπαβί.
Όλοι οι συλληφθέντες είναι μέλη του Μετώπου και της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν για την Ισλαμική Επανάσταση (OMRI), δύο από τα κυριότερα «μεταρρυθμιστικά» κινήματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Μιρ Χοσέιν Μουσαβί στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, από τις οποίες εξήλθε νικητής ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Την ίδια στιγμή, η Ένωση μαχητών κληρικών του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών που έδωσαν τη νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και την οργάνωση νέων εκλογών.
Η Ενωση, ένας από τους ιδρυτές της οποίας είναι ο κ. Χαταμί, εκφράζει μεγάλη ανησυχία «για τη μαζική νοθεία στην ψηφοφορία» συνάδοντας με τις δηλώσεις και του Χ. Μουσαβί. Η Ένωση κρίνει ότι «η ακύρωση των εκλογών και η διενέργεια νέων σε κλίμα ηρεμίας θα συνεισφέρει με πολύ καλό τρόπο ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη του κοινού και η εθνική συμφιλίωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x