Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Κι αν τελειώσουν οι διευθύνσεις στο Internet;


Το ξέρετε πως κάθε φορά που πληκτρολογείτε τη διεύθυνση tselingas.blogspot.com ο υπολογιστής σας διαβάζει τη διεύθυνση 74.125.43.191; Κάθε διεύθυνση στο διαδίκτυο είναι της μορφής x.x.x.x, όπου x ένας αριθμός από 0 έως 255. Η αντιστοίχιση των διευθύνσεων αυτών σε ονομασίες με γράμματα και φράσεις γίνεται απλά για να μπορούμε να τις απομνημονεύουμε εύκολα (φανταστείτε για να μπαίνατε στο Facebook να έπρεπε κάθε φορά να γράφατε 69.63.186.11) και δεν έχουν κανένα νόημα για τον υπολογιστή. Οι διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ανήκουν στην έκδοση 4 του πρωτοκόλου Internet (το γνωστό IP) και το πλήθος τους είναι 4 δισεκατομμύρια(232). Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά οι διευθύνσεις στο διαδίκτυο είναι τόσες πολλές που φτάνουμε στην εξάντληση των διευθύνσεων.
Ποια είναι η λύση; Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λύσεις, όπως το NAT (το οποίο δεν θα επιχειρήσω να περιγράψω εδώ), αλλά η μόνη βιώσιμη και σίγουρη λύση που έχουμε στα χέρια μας είναι η έκδοση 6 του πρωτοκόλου Internet (IPv6). Το IPv6 θα έχει διευθύνσεις της μορφής x.x.x.x.x.x, που σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχουν 2128 διευθύνσεις. Το νούμερο αυτό είναι τεράστιο (αντιστοιχούν 5×1028 διευθύνσεις για κάθε κάτοικο της γης).
Σήμερα, λιγότερο από το 1% των Η/Υ παγκοσμίως χρησιμοποιούν το IPv6. Τα δύο πρωτόκολα (IPv6 και IPv4) δεν είναι συμβατά, άρα η μετάβαση στην καινούρια έκδοση πρέπει να επιταχυνθεί.
Η καινούρια έκδοση θα εχει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη δρομολόγηση (που σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στο διαδίκτυο).
Αξίζει να σημειωθεί πως ποτέ δεν υπήρξε IPv5, αλλά πήγαμε κατευθείαν από το 4 στο 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x