Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Το tv δεν σημαίνει television;


Σίγουρα θα έχετε συναντήσει διευθύνσεις της μορφής .tv (π.χ. www.mad.tv, www.justin.tv κλπ). Το γνωρίζετε πως η κατάληξη .tv δε σημαίνει τηλεόραση;
Όλες οι καταλήξεις διευθύνσεων στο διαδίκτυο με δύο γράμματα αντιστοιχούν σε κράτη (π.χ. .gr για την Ελλάδα, .fr για τη Γαλλία κλπ) σύμφωνα με την κωδικοποίηση του οργανισμού ISO. Το .tv αντιστοιχεί στα νησιά Τουβάλου. Τα Τουβάλου (κάποτε αποικία της Βρετανίας με όνομα νησιά Έλλις) βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχουν πληθυσμό 12.000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ασχολούνται με το ψάρεμα. Αντίθετα με άλλα νησιά του Ειρηνικού, ο τουρισμός δεν είναι προσοδοφόρος βιομηχανία, αφού υπολογίζεται πως επισκέπτονται τα Τουβάλου μόνο 100 τουρίστες το χρόνο.
Το 2000, τα νησιά Τουβάλου, πούλησαν τα δικαιώματα για τις διευθύνσεις διαδικτύου με κατάληξη .tv, για 4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο (ποσό ίσο με το 1/4 του ετήσιου εθνικού εισοδήματος της χώρας).
Τα νησιά Τουβάλου βρίσκονται μόλις 4 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και υπάρχουν φόβοι πως αν συνεχιστεί το λιώσιμο των πάγων θα είναι από τα πρώτα μέρη που θα καλυφθούν από τη θάλασσα.
Άλλες διάσημες καταλήξεις διευθύνσεων κρατών που χρησιμοποιούνται επειδή παραπέμπουν σε γνωστά αρχικά είναι τα .dj (Τζιμπουτί), .fm (Μικρονησία), .am (Αρμενία) και .cd (Κονγκό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x