Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Μακεδονία ξακουστή


Διαβάζω πως ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη, έχοντας στη βαλίτσα του και την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Κατά την άποψή μου, είναι μια απολύτως σωστή, λογική και δίκαιη ονομασία: τα Σκόπια βρίσκονται γεωγραφικά στη Βόρεια Μακεδονία και η συγκεκριμένη ονομασία αποκλείει το κομμάτι της Μακεδονίας που βρίσκεται στην Ελλάδα (δηλαδή, τη Νότια Μακεδονία) από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις. Μάλιστα, είναι πιο σαφής προσδιορισμός από τον όρο "Σλαβομακεδονία" γιατί με αυτή την ονομασία μπορεί να υπάρχουν κρυφές αλυτρωτικές τάσεις (π.χ. αν κάποιοι θεωρούν πως υπάρχει ισχυρή μειονότητα Σκοπιανών στην ελληνική Μακεδονία).
Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να δεχθούμε μια τέτοια απολύτως ακριβή ονομασία η οποία δεν θίγει καθόλου τα εθνικά δικαιώματα της Ελλάδας. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει πάνω από 15 χρόνια προβλημάτων αν ακούγαμε τις μετριοπαθείς και συνετές φωνές που πρότειναν την ίδια ονομασία από τις αρχες του 90'. Η αδιαλλαξία των Ελλήνων πολιτικών αντί να πετύχει κάτι υπέρ της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι χώρες να αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" ενώ θα μπορούσαμε από τότε να τους αποκαλούσαμε "Βόρεια Μακεδονία". Μετά από τόσα χρόνια, όμως, όποια ονομασία και αν πάρουν τελικά τα Σκόπια, στη διεθνή κοινή γνώμη έχουν κατοχυρωθεί ως Μακεδονία. Κάντε μια βόλτα στο 'Ιντερνετ ή ρωτήστε κάποιον τουρίστα και θα καταλάβετε.
Τώρα αν φοβόμαστε τόσο πολύ ότι ακόμα και η πανίσχυρη και τεράστια χώρα της "Βόρειας Μακεδονίας" μπορεί να απειλήσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε για τα σύνορα των δύο χωρών. Μια τέτοια συμφωνία θα μας προφύλασσε σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανεξαρτήτως ονομασίας.
Κάποιοι, φυσικά, θα πουν πως η λέξη Μακεδονία (ως συνθετικό οποιασδήποτε ονομασίας) εγείρει θέματα ιστορικής αλήθειας. Η σύγχρονη Ελλάδα είναι συνέχεια της Μακεδονίας και ο Αλέξανδρος αν ζούσε σήμερα θα το επιβεβαίωνε πηγαίνοντας στα κλαμπ της παραλιακής, διαβάζοντας αθλητική εφημερίδα και δουλεύοντας με αργομισθία στο δημόσιο. Οι μισοί που θα το υποστηρίξουν αυτό, φυσικά, θα έχουν Αρβανίτικο επώνυμο και οι άλλοι μισοί Τούρκικο, γεγονός που αποδεικνύει πως καταφέραμε μέσω των επεκτατικών (συγγνώμη, πολιτιστικών) πολέμων του Μ. Αλεξάνδρου να εκπολιτίσουμε και τους γύρω λαούς.
"Δηλαδή, ρε Κοκκινοσκουφίτσα, επειδή δεν μπορούμε μέσω DNA να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε άμεσοι απόγονοι του Αλεξάνδρου σημαίνει ότι δεν μας ανήκει και η ιστορία της Μακεδονίας;" Η απάντηση είναι πως η ιστορία δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας αλλά είναι παγκόσμια. Τα έθνη έχουν δημιουργηθεί και επανεφευρεθεί δεκάδες φορές. Έχουν γίνει μετακινήσεις πληθυσμών και πόλεμοι που άλλαξαν το χάρτη για πάντα. Τα ίδια ισχύουν και για την Ελλάδα. Δηλαδή, μόνο εμείς μπορούμε να φτιαχνουμε αγάλματα για τον Αλέξανδρο και το Σωκράτη; Θα μου πείτε πως σημασία δεν έχει το να φτιάχνεις απλά ένα άγαλμα, αλλά να διεκδικείς την καταγωγή του. Αν ρωτούσαμε τον Όμηρο τι ήταν "Έλληνας ή Τούρκος" (μιας που οι Τούρκοι θέλουν να τον παρουσιάσουν ως πρόγονό τους) τι θα απαντούσε; Νομίζω ότι θα μας έλεγε ότι ο ορισμός του έθνους δεν υπήρχε τότε όπως υπάρχει σήμερα και, κατά συνέπεια, η ερώτηση είναι λανθασμένη επί της αρχής. Αλλιώς, οι Αθηναίοι δεν θα πολεμούσαν κάθε τρεις και λίγο με τους "Συνέλληνες" Σπαρτιάτες.
Ας αφήσουμε τις παρωπίδες μας λίγο στην άκρη. Τα έθνη αλλάζουν. Η γεωγραφία όχι (ή έστω χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να αλλάξει - τουλάχιστον, αυτό ίσχυε πριν τις σημερινές κλιματικές αλλαγές). Καλό είναι να θυμόμαστε πως η πολιτική αφορά πολλές φορές πρακτικά θέματα τα οποία δεν χρειάζεται να ξεχειλώνουμε για να δημιουργούμε προβλήματα που συντηρούν την υπερπατριωτική συνείδηση.
Τι είναι πιο σημαντικό; Η "Βόρεια Μακεδονία" ή οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;
Τι είναι πιο πατριωτικό; Να κάνεις τον ψευτόμαγκα για μια ονομασία ή να φροντίζεις για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών;
Αν ήσασταν άνεργος, πεινάγατε και βλέπατε τη διαφθορά που επικρατεί θα πηγαίνατε να πολεμήσετε για ένα όνομα; Εγώ όχι. Θα έλεγα "Άντε στο διάολο. Κανένα όνομα δεν θα με κάνει να χορτάσω".

5 σχόλια:

  1. Καταρχην ειναι γνωστο,οτι ολες οι χωρες του κοσμου θα αναγνωριζαν τα Σκοπια με το νεο τους ονομα ,το συμφωνημενο αναμεσα στα Σκοπια και εμας,(θα ηταν παραλογο εμεις και τα Σκοπια να συμφωνουσαμε σε μια ονομασια και τριτες χωρες να τους ονομαζαν αλλιως.Επομενως το θεμα ειναι τι θα συμφωνησουμε εμεις ,και θα ακολουθησουν ωραιοτατα οι αλλες χωρες!Επισης το βορεια Μακεδονια μια χαρα δημιουργει θεματα αλυτρωτισμου.Μην ξεχνας φιλε μου οτι καποιοι κατοικοι της Φλωρινας κ.λ.π.ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ Μακεδονες (μακεδονικη μειονοτητα)επομενος θεματα αλυτρωτισμου θα υπαρξουν.Επισης δεν ειδα χαρτες της ελλαδας μεχρι τα βορεια συνορα των Σκοπιων,ενω αντιθετα ειδα χαρτες των Σκοπιων μεχρι την Χαλκιδικη.Ακομη αν συμφωνηθει το ονομα βορεια Μακεδονια οι κατοικοι της θα λεγοντε βορειομακεδονες;οχι βεβαια ,Μακεδονες θα αποκαλουνται.Τοτε ομως οι αλλοι Μακεδονες οι ελληνες πως θα αποκαλουνται,και αυτοι Μακεδονες;η μηπως να δεχτουμε οτι αυτοι δεν υπαρχουν;τωρα για το ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,νομιζω οτι ειναι τουλαχιστον κωμικο να ισχυριζεται κανεις οτι οι σκοπιανοι ειναι απογονοι του(θυμησου ποιοι ηταν οι δασκαλοιτου).Καπου αναφερεις για υπερπατριωτισμο,καλα το λες αλλα φανταζομαι οτι αναφερεσαι στους καλους γειτονους μας(αγαλμα με υψος οκταοροφης πολυκατοικιας του αλεξανδρου εχεις δει στην Ελλαδα;αξιας μαλιστα 4 εκατομμυριων ευρω,τους περισσευουν;)και τελος το διλημα η βορεια Μακεδονια η ελληνες κατω απο το οριο της φτωχειας δεν υπαρχει.Γιατι δηλαδη πρεπει να ισχυει η το ενα η το αλλο ;οχι καλε μου φιλε απλα αδυνατεις να καταλαβεις οτι ειναι 2 διαφορετικα θεματα και ειναι και τα δυο αρνητικα ,το καθενα με την βαρυτητα του!!(φυσικα και το καταλαβαινεις αλλα για καποιοι λογο βαζεις ενα ψευτοδιλημα)και επειδη σε κουρασα καπου λες οτι τα εθνη αλλαζουν,αυτο ισχυει για ολους; μηπως εννοεις οτι πρεπει να αλλαξει και το εθνος μας χαριν των σκοπιων; με πραγματικη εκτιμηση,ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ!!( ειμαι βεβαιος οτι δεν θα μου κολησεις καμια ταμπελα εθνικιστη και τετοια,γιατι καμια σχεση..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Παν, κατ' αρχάς συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο πολύ να απαντήσω στο σχόλιό σου. Αλλά βλέπεις, ως Κοκκινοσκουφίτσα, χαζεύω στο δάσος μέχρι να βρω τη γιαγιά μου.
    Να σου πω ότι δε με κούρασε καθόλου το σχόλιό σου. Ίσα ίσα, που είναι πολύ ενδιαφέρον και χαιρόμαστε όταν φίλοι μπλόγκερς γράφουν στο μπλογκ μας. Συνέχισε έτσι, γιατί χρειαζόμαστε τη συνεισφορά ατόμων σαν εσένα.
    Δεύτερον, πρέπει να σου πω πως έχω το ελάττωμα να γράφω διάφορα πράγματα χωρίς ιδιαίτερη επεξήγηση και να θεωρώ πως οι άλλοι θα τα καταλάβουν μόνο και μόνο επειδή τα σκέφτηκα εγώ.
    Για αυτό, εξηγούμαι: Φυσικά και ότι όνομα συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια θα γίνει αποδεκτό παγκοσμίως. Εννοώ, όμως ότι στη συνείδηση των πολιτών (όχι των Ελλήνων) τα Σκόπια έχουν κατοχυρωθεί ως Μακεδονία, παρότι το επίσημο όνομά τους είναι ΦΥΡΟΜ, επειδή τόσα χρόνια έμεινε μετέωρο το θέμα. Δεν υπερβάλω. Κάνε μια βόλτα σε ξένες ιστοσελίδες ή μίλα με ξένους. Ακόμα και σε αθλητικές διοργανώσεις βλέπεις τα Σκόπια να συμμετέχουν ως Μακεδονία.
    Όσον αφορά τα θέματα αλυτρωτισμού: γράφω πως "δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε για τα σύνορα των δύο χωρών. Μια τέτοια συμφωνία θα μας προφύλασσε σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανεξαρτήτως ονομασίας."
    Επίσης, νομίζω πως ο όρος Βόρεια Μακεδονία είναι πρωτίστως γεωγραφικός και διαχωρίζει τις δύο περιοχές ρητά. Θεωρώ λογικό πως αν η χώρα ονομαστεί Β. Μακεδονία, οι κάτοικοι θα ονομάζονται Βορειομακεδόνες, όπως οι κάτοικοι της Β. Κορέας είναι Βορειοκορεάτες.
    Φυσικά και δεν πιστεύω πως οι Σκοπιανοί είναι οι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά γενικά δεν πιστεύω πως υπάρχουν νόμιμοι απόγονοι στην ιστορία, ειδικά μετά από 2.000 χρόνια. Οι Σκοπιανοί έχουν δεχθεί απίστευτη προπαγάνδα από το κράτος τους, αλλά δεν ξέρω αν οι χάρτες που αναφέρεις είναι επίσημοι χάρτες των Σκοπίων ή χάρτες εθνικιστών (πραγματικά δεν το νωρίζω. Σε παρακαλώ ενημέρωσε με).
    Τέλος, για τα διλήμματα του τύπου "Μακεδονία ή φτώχεια" έχεις δίκιο πως είναι ένα λαϊκίστικου τύπου ψευτοδίλημμα. Επίτηδες, το έθεσα έτσι (πολλές φορές υπερβάλλω για να τονίσω την άποψη μου) για να δείξω πως οι πολιτικοί πολλές φορές μας αποπροσανατολίζουν από σημαντικά θέματα καπηλευόμενοι τα πατριωτικά μας συναισθήματα. Και τα δύο θέματα είναι σημαντικά και το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αλλά, πραγματικά θεωρώ πως αν κάποιος είναι άνεργος και φτωχός, ποσώς τον ενδιαφέρουν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η πείνα δεν γνωρίζει σύνορα.
    Για το σχόλιο πως "τα έθνη αλλάζουν", δεν εννοώ πως το ελληνικό έθνος πρέπει να αλλάξει. Απλά, λέω πως, τα έθνη είναι σχετικά πρόσφατα στην παγκόσμια ιστορία. Μέχρι το μεσαίωνα η έννοια του έθνους όπως υφίσταται σήμερα, απλά δεν υπήρχε και για αυτό υπάρχουν τόσες μεταβολές σε ονομασίες και έθνη (ειδικά στην Ευρώπη). Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα για να το αναπτύξω τώρα. Ίσως να κάνω ένα σχετικό ποστ.
    Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου πάντως και κάθε άλλο παρά εθνικιστής μου φαίνεσαι.
    Επίσης, να σου πω πως οι απόψεις αυτές είναι καθαρά προσωπικές και δεν αντιπροσωπεύουν τον Τσέλιγκα. Σε αυτό το μπλογκ γράφουν διάφορα άτομα και για αυτό θα δεις πλουραλισμό απόψεων.
    Ελπίζω, φίλε Παν, να συνεχίσεις να προσφέρεις στο μπλογκ μας με τα σχόλιά σου.
    Τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης, φίλε Παν, επισκέφθηκα και τα δικά σου μπλογκ http://solidaritymit.blogspot.com/ και http://tomodi.blogspot.com/. Πολύ καλή δουλειά! Επισκεφθείτε τα.
    Από ότι είδα είσαι και από τη Λέσβο. Την έχω επισκεφθεί 3 φορές. Ο Μόλυβος, ειδικά, είναι υπέροχος. Τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια!Ειναι πραγματι πολυ ενδιαφεροντα αυτα που μου σημειωνεις.Δεν αντεχω στον πειρασμο να μην ξεχωρισω το διλημμα Μακεδονια η φτωχεια,καλα το λες οτι το ενα δεν αποκλειει το αλλο,ειναι πραγματι ενα ψευτοδιλημμα! Εν κατακλειδι για το ονομα και εγω συμφωνω οτι τα Σκοπια ειναι πραγματι βορεια μακεδονια.Προσεξε το ομως:ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,αυτη ειναι σημαντικη κατα την γνωμη μου λεπτομερεια,και απο εκει ξεκινα η σκεψη μου οτι πιο σωστο θα ηταν το σλαβομακεδονια=σλαβικη μακεδονια = μακεδονια που κατοικειται απο σλαβους.Παντος σε τελικη αναλυση δεν διαφωνουνε και σε πολλα!!! Θ α παρακολουθω το μπλογκ σου,διαρκως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ονομασία αυτή αποτελεί στην πραγματικότητα επιδίωξη του υπουργείου εξωτερικών τόσο καιρό, καθώς πρόκειται για την μόνη λύση που κρατάει τις θέσεις της χώρας μας χωρίς να μας κάνει να φαινόμαστε αδιάλλακτοι.
    Τα Σκόπια αρχικά είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό γιατί ήθελαν στην ονομασία να προσδιορίζεται ολόκληρο το έθνος τους (ώστε να μπορούν να συνεχίσουν στο μέλλον τα περί αλυτρωτισμού).
    Με την ονομασία αυτή, τα Σκόπια πλέον θα αναγκαστούν να περιοριστούν σε αυτά που έχουν, χωρίς να προσβάλλουν κίολας και τους γείτονές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

x