Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Καλή ημέρα του υπναρά!


Σήμερα και κάθε τέτοια μέρα στη Φινλανδία γιορτάζεται η Εθνική Μέρα του Υπναρά (unikeonpäivä στα Φινλανδικά - όποιος μπορεί να το προφέρει κερδίζει 12 ώρες ύπνου από τον Τσέλιγκα).
Παραδοσιακά, αυτή τη μέρα το τελευταίο άτομο στο σπίτι που κοιμάται ακόμα (τον οποίο κοροϊδεύουν ως τον πιο τεμπέλη) ξυπνάει με μια δυσάρεστη έκπληξη. Τον ρίχνουν σε μια λίμνη ή στη θάλασσα ή, στην καλύτερη περίπτωση, απλά τον ξυπνάνε ρίχνοντάς του νερό.
Το έθιμο βασίζεται στην ιστορία των Εφτά Αγίων της Εφέσου, οι οποίοι, λέγεται πως κοιμήθηκαν για 200 χρόνια για να κρυφτούν από τη δίωξη του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δίκιου.

Στη Φινλανδική πόλη Νάανταλι επιλέγεται κάθε χρόνο μια διασημότητα για να ριχθεί στο λιμάνι της πόλης στις 19:00, κάθε 27η Ιουλίου. Η ταυτότητα του "κοιμισμένου" κρατείται μυστική μέχρι το γεγονός. Συνήθως επιλέγονται άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι για να ωφελήσουν την πόλη. Μέχρι στιγμής, όλοι οι δήμαρχοι υπήρξαν θύματα του ξυπνήματος, ενώ άλλοι διάσημοι υπναράδες ήταν η πρώτη κυρία της χώρας, επιχειρηματίες, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Αν, πάντως, υπήρχε ένα τέτοιο έθιμο και στην Ελλάδα, ξέρουμε ποιον θα έριχναν στην θάλασσα τα τελευταία 5 χρόνια... Αυτόν που δηλώνει κουρασμένος. Άσε που θα προσεύχονταν να βουλιάξει και από το βάρος του (αν δεν καταλάβατε, σας δίνω μια μικρή βοήθεια στη φωτογραφία).

Καλό ξύπνημα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x