Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα...


1741: Πεθαίνει ο Αντόνιο Βιβάλντι, σημαντικός συνθέτης και βιολονίστας από τη Βενετία. Από τους στυλοβάτες της Δυτικής μουσικής, θα μείνει αθάνατος με το διάσημο έργο του "Οι τέσσερις εποχές".
1750: Πεθαίνει ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Από τους σημαντικότερους συνθέτες της Μπαρόκ περιόδου, αλλά και βιρτουόζος του εκκλησιαστικού οργάνου, ο Μπαχ εξέλιξε το υπάρχον γερμανικό στυλ και θεωρείται από τους μεγαλύτερους μουσικούς όλων των εποχών.
1794: Εκτελείται στη γκιλοτίνα ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, εκ των πιο αναγνωρίσιμων μορφών της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Ροβεσπιέρος επηρεασμένος από τις ιδέες του Διαφωτισμού (ιδιαίτερα του Μοντεσκιέ και του Ρουσώ) αναμίχθηκε στα κοινά με την αριστερά. Οι οπαδοί του τον αποκαλούσαν "Αδιάφθορο" ενώ οι αντίπαλοί του "Τύραννο". Ο ρόλος του ήταν εξέχων στην περίοδο που έχει μείνει γνωστή ως Τρομοκρατία, κατά την οποία έγιναν πολλές εκτελέσεις αντιφρονούντων με τη χρήση γκιλοτίνας από τους επαναστάτες. Παρόλα αυτά βρήκε τον ίδιο θάνατο από τους ίδιους του τους συντρόφους μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας και δολοπλοκιών.
1821: Ο Χοσέ Δε Σαν Μαρτίν διακυρήσσει την ανεξαρτησία του Περού από την Ισπανία. Η 28η Ιουλίου είναι η εθνική εορτή των Περουβιανών.
1828: Ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το "φοίνικα".
1836: Γεννιέται ο (εικονιζόμενος) Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος και συγγραφέας από την Ερμούπολη της Σύρου. Από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς του τόπου μας, παρουσίασε το έργο "Η Πάππισα Ιωάννα" το 1866 το οποίο αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο, αλλά με τις συνεχείς πέντε εκδόσεις του κατάφερε να τον καταξιώσει διεθνώς.
1907: Γεννιέται ο Ερλ Τάπερ, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας (τα γνωστά μας τάπερ).
1913: Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας) λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.
1914: Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, αφού η Αυστροουγγαρία κυρήσσει τον πόλεμο στη Σερβία.
1929: Γεννιέται η Ζακλίν Λι Μπουβιέρ. Αργότερα θα πάρει το όνομα Τζάκι Κένεντι, ως πρώτη κυρία τον ΗΠΑ, και Τζάκι Ωνάση ως γυναίκα του Έλληνα κροίσου.
1954: Γεννιέται ο Ούγκο Τσάβεζ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως στρατιωτικός, ενώ ως σημερινός πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει διχάσει την κοινή γνώμη, αφού οι υποστηρικτές του τον λατρεύουν ως επαναστάτη και λαϊκό ήρωα, αλλά κατηγορείται, από την άλλη μεριά, για ολοκληρωτισμό.
2005: Ο ΙΡΑ βάζει τέλος στον 30χρονο ένοπλο αγώνα του στη Β. Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x