Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Που είναι οι σοσιαλιστές, οεο;


Μετά την πανωλεθρία των σοσιαλιστών στη Βουλγαρία (έπεσε από το 34% των προηγούμενων εκλογών, όταν ήταν και κυβέρνηση, στο 17%, δηλαδή στο μισό!) έχουμε 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. με δεξιά κυβέρνηση.
Είναι προφανές πως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία περνάει κρίση. Και παρότι η άλλη κρίση (η οικονομική) αναμενόταν να φέρει πάλι στην επιφάνεια τους σοσιαλιστές (αφού οι δεξιές κυβερνήσεις μας έφεραν κυρίως σε αυτό το τέλμα) μάλλον ανέδειξε την αδυναμία τους να αρθρώσουν μια διαφορετική, προοδευτική και -κυρίως- βιώσιμη και πειστική πρόταση.
Ίσως, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα πρέπει να πάρουν μαθήματα από τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα, οι οποίοι κατάφεραν να εμφυσήσουν έναν νέο όραμα στην αμερικανική (αλλά και τη διεθνή) κοινωνία. Αυτό λείπει από τους σοσιαλδημοκράτες. Το όραμα. Προγράμματα, ιδέες και τεχνοκρατικές λύσεις υπάρχουν. Αλλά δεν αρκούν.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι 22 δεξιές κυβερνήσεις (της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης) είναι που στήριζαν και στηρίζουν τον Μπαρόζο, με τη νεοφιλελεύθερη μαγειρική του. Το περίεργο είναι ότι βλέπουμε πολλούς βουλευτές της ΝΔ, να λένε πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την οικονομία και να κατηγορούν τον Μπαρόζο για τα μέτρα που φέρνει. Μα, εσείς τον στηρίξατε, κύριοι του μεσαίου (sic) χώρου!

2 σχόλια:

x