Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα...


1456: Η Γαλλίδα ηρωίδα, Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λοραίνης), αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό της στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα. Η Ζαν Ντ' Αρκ ήταν μόλις 12 ετών όταν άρχισε να ισχυρίζεται πως άκουγε φωνές που την καλούσαν να σώσει τη Γαλλία. Παρότι κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά, έπεισε το βασιλιά Κάρολο να της δώσει στρατεύματα και πέτυχε θαυμαστές νίκες επί των Άγγλων. Κύριο επιχείρημα για την καταδίκη της από την εκκλησία υπήρξε το ανδρικό της ντύσιμο.
1890: Πεθαίνει ο Ανρί Νεστλέ, ελβετός επιχειρηματίας, από τους πρωτοπόρους της παιδικής διατροφής. Η εταιρία "Νεστλέ" είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής τροφίμων και αφεψημάτων στον κόσμο.
1908: Πεθαίνει ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
1928: Πωλείται για πρώτη φορά ψωμί σε φέτες από μια εταιρία στο Μισούρι των ΗΠΑ.
1936: Γεννιέται ο (εικονιζόμενος) Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγια. Από 10 ετών αρχίζει να παίζει λύρα και βγάζει το ψωμί του σε γάμους και γιορτές. Το 1958 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με αμοιβή 150 δραχμές! Θα γίνει πανελληνίως γνωστός με τους δίσκους του με τον Γ. Μαρκόπουλο και τον Σ. Ξαρχάκο. Θα πεθάνει σε ηλικία 44 ετών από καρκίνο.
1967: Ξεκινά ο εμφύλιος πόλεμος της Νιγηρίας. 3 εκατομμύρια θάνατοι θα είναι το βαρύ τίμημα του πολέμου.
1969: Στον Καναδά, η Γαλλική γλώσσα γίνεται πλήρως ισότιμη της Αγγλικής σε ολόκληρη τη χώρα.
1978: Τα νησιά του Σολομώντα ανεξαρτητοποιούνται από τη Μεγάλη Βρετανία.
2007: Λαμβάνουν χώρα οι συναυλίες του Live Earth με οικολογικό σκοπό. Οι συναυλίες θα έγιναν στη Ρώμη, το Ν. Τζέρσι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλες μεγάλες πόλεις και πήραν μέρος διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Genesis, Σακίρα, Duran Duran, Red Hot Chili Peppers, Metallica κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x