Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα...


1793: Απαγορεύεται με νόμο το δουλεμπόριο στον Καναδά.
1816: Η Αργεντινή διακυρήσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Η 9η Ιουλίου είναι εθνική εορτή των Αργεντινών.
1856: Γεννιέται στην Κροατία ο Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση εναλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Το 1912 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής από κοινού με τον Τόμας Έντισον, αλλά αρνήθηκε να το δεχτεί θεωρώντας υποτιμητικό ότι μοιραζόταν το βραβείο με έναν "κοινό εφευρέτη". Μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής πεδίου.
1877: Ξεκινά το τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, που αργότερα θα αποκτήσει διεθνή φήμη, καθώς είναι μία από τις 4 διοργανώσεις του γκραν σλαμ.
1932: Πεθαίνει ο Κινκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της εταιρίας "Gillette".
1955: Το τραγούδι "Rock around the clock" του Μπιλ Χάλεϊ ανεβαίνει στο Νο 1 των αμερικάνικων τσαρτς. Θεωρείται το τραγούδι που έκανε το ροκ εν ρολ να εκτιναχθεί στην Αμερική.
1955: Δημοσιεύεται το μανιφέστο των Ράσελ-Αϊνστάιν (στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι επιστήμονες και διανοούμενοι) και περιέχει θέσεις κατά των πυρηνικών όπλων καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να βρουν ειρηνικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα.
1956: Γεννιέται ο (εικονιζόμενος) αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς. Έχει βραβευθεί δύο φορές με το Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου (Philadelphia, Forrest Gump) και ήταν υποψήφιος για το ίδιο βραβείο άλλες τρεις φορές (Cast Away, Saving Private Ryan, Big).
1991: Η Νότια Αφρική γίνεται ξανά δεκτή στο διεθνές Ολυμπιακό κίνημα μετά από 30 χρόνια αποκλεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x