Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Πίσω στην Ονδούρα ο Σελάγια


Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Μ. Σελάγια δήλωσε πως θέλει να γυρίσει στην χώρα του σήμερα Κυριακή 5 Ιουλίου, καθώς όπως ανέφερε η χώρα του βρίσκεται υπό "καθεστώς τρόμου" και ο ίδιος θέλει αν "επαναφέρει την γαλήνη" υπαινισόμενος έτσι πως η επιστροφή του θα σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις στην χώρα.
Ο Μανουέλ Σελάγια ανατράπηκε πραξικοπηματικά από την τωρινή κυβέρνηση με την πρόφαση ότι οι κινήσεις του δεν ήταν σύμφωνες με το Σύνταγμα της χώρας. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σελάγια όντως έκανε κινήσεις για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του, αλλά σε δημοκρατική κατευθυνση, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε και άνοιγμα στις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής (Κούβα, Βραζιλία, Βενεζουέλα κτλ) κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα την τοπική αριστοκρατία αλλά και τα ξένα συμφέροντα.
Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από τον OAS (Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών) και με 33 ψήφους απο το σύνολο των 34 κρατών-μελών, η Ονδούρα με την νέα της κυβέρνηση αποβλήθηκαν από τον οργανισμό. Οι ηγέτες των χωρών μελών του OAS στηρίζουν τον Σελάγια αλλά τηρούν επιφυλακτική στάση για την επιστροφή του καθώς φοβούνται τις αλυσιδωτές επιδράσεις που μπορεί να έχει. Από την άλλη, το νέο καθεστώς της Ονδούρας υποστηρίζει πως δεν θα αφήσει το αεροπλάνο του Σελάγια να προσγειωθεί στην χώρα, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x