Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών για 1230 κρατούμενους


Σύμφωνα με το ενημερωτκό σχέδιο νόμου για τον εκσυγκχονισμό του συστήματος ποινών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης ανοίγει τις πόρτες των φυλακών για 1200 και πλέον κρατούμενους.
Πιο συγκεκριμένα απαγορεύεται πλέον η κράτηση στη φυλακή λόγω αδυναμίας πληρωμής των δικαστικών εξόδων και έτσι αποφυλακίζονται άμεσα 130 άτομα που κρατούνται για αυτό το λόγο. Παράλληλα αποφυλακίζονται 1.100 άτομα που ενώ η ποινή τους έχει μετατραπεί σε χρηματική, κρατούνται ακόμα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς οι ποινές φυλάκισης απο 1 ως 2 έτη μετατρέπονταν σε χρηματικές, καθώς και εκείνες απο 2 ως 3 έτη αλλά μόνο κατ'εξαίρεση. Στο εξής η μετατροπή των ποινών φυλάκισης από 2 ως 3 έτη σε χρηματική ποινή δεν θα είναι πια η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Επίσης ρυθμίζεται ο καθορισμός του ποσού της μετατροπής δίνοντας σημασία στην προσωπική και οικονομική κατάσταση του κάθε δράστη χρησιμοποιώντας διαφορετικό συντελεστή ανάλογα την κάθε περίπτωση έτσι ώστε η ποινή ενός άνεργου οικογενειάρχη να μην είναι ίδια με αυτή ενός επιχειρηματία καταδικασθέντος για οικονομικά εγκλήματα.
Παράλληλα απλοποιείται η διαδικασία για την τμηματική καταβολή του ποσού της μετατροπής και ενισχύεται ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας για όσους δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά. Επιπλέον ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής επεκτείνεται και αφορά πλέον κατά κανόνα σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, αν δεν έχουν καταδικασθεί παλιότερα σε ποινή
άνω του 1 έτους.
Τέλος επεκτείνεται η κατ'οίκον έκτιση της ποινής σε όλους τους κρατούμενους με ποινή φυλάκισης που είναι άνω των 75 ετών και προβλέπεται ο ευεργετικός υπολογισμός της ποινής (1 ημέρα παραμονής θα ισούται με 2 ημέρες έκτισης) για ορισμένες κατηγορίες βαρέως πασχόνταν κρατουμένων, καθώς και για τις μητέρες που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα (μέχρι 3 ετών) παιδιά τους.
Με το νομοσχέδιο αυτό λαμβάνεται μια σειρά μέτρων, με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών, ώστε η φυλάκιση να παραμείνει ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες. Είναι άλλωστε κοινός τόπος, ότι οι μικρές ποινές στέρησης της ελευθερίας δεν βοηθούν στη βελτίωση του δράστη, αλλά έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, λόγω του συγχρωτισμού του στις φυλακές με σκληρούς εγκληματίες. Είναι τέλος κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή, απλά και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους, ενώ, αντίθετα, καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με τις ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής γιατί μπόρεσαν να τις εξαγοράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x