Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η επανάσταση θα ξεκινήσει από την Real News και την Free Sunday


Διαβάζουμε στον χθεσινό Ριζοσπάστη:
"Στον κλάδο του Τύπου ανήκει και η «Τυποεκδοτική», μια επιχείρηση με την ιδιαιτερότητα ότι ο ιδιοκτήτης της δεν είναι κάποιος ή μια ομάδα καπιταλιστών, αλλά το ΚΚΕ. Δηλαδή, η ύπαρξή της εξυπηρετεί την ανάγκη το ΚΚΕ να μην εξαρτάται τυπογραφικά από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. (...) Η αστική τάξη θα ήθελε το ΚΚΕ να μην μπορεί να εκδίδει καθημερινά τη δική του εφημερίδα, τα άλλα διαφωτιστικά προπαγανδιστικά του υλικά (...) Αντικειμενικά, (σ.σ. η Τυποεκδοτική) δρα σε συνθήκες καπιταλισμού "

Από την άλλη, το typografeio.blogspot.com, ένα μπλογκ που διατηρούν κάποιοι εργαζόμενοι στο χώρο των εκδόσεων, απαντά:
"Η Τυποεκδοτική μας ανταγωνίζεται αθέμιτα.
- ανήκει σε κόμμα που είναι στη βουλή, το ΚΚΕ!
- τα κεφάλαια προέρχονται από εισφορές μελών . Τσάμπα χρήμα!
- στο βωμό των πολιτικών διαπραγματεύσεων, έχουνε πάρει όλες τις δουλειές από το Δημόσιο, εφημερίδες, περιοδικά, νομαρχίες, δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, όλες τις μεγάλες εταιρείες, το ΒΕΑ, όλα τα συνδικαλιστικά έντυπα.
- οι εργαζόμενοί τους δεν έχουν κάνει ποτέ απεργία ούτε ποτέ έχει σταματήσει η παραγωγή!
- η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ. έχει πιο φτηνά μεροκάματα. Δεν εφαρμόζει την ΣΣΕ του ΣΕΜΕΕ που θέλει να μας επιβάλουν πανελλαδικά οι επαγγελματίες βουλευτοσυνδικαλιστές του κκε.
- το 2008 ο τζίρος της τυποεκδοτικής είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα, που το άρπαξαν με κομματικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά μέσα.
- Δεν μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν!
- Είναι παράλογο ένα κόμμα που ψηφίζει νόμους να έχει και δικές του επιχειρήσεις"

"(...) Όπως είναι γνωστό το κόμμα που μάχεται το απεχθές κεφάλαιο έχει στην κατοχή του και την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, με τζίρο που ξεπερνάει τα 40.000.000 ευρώ και η οποία εκσυγχρονίστηκε με κεφάλαια ενός αναπτυξιακού νόμου, τα οποία προέρχονται από την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων !!!
Γιατί δεν αυξάνουν με δική τους πρωτοβουλία τον ελάχιστο μισθό που δίνουν στους εργάτες της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ στα 1400 ευρώ? Τι τους κρατάει αυτή τη στιγμή να κάνουν μια γενναία αύξηση έτσι ώστε να ζουν αξιοπρεπώς?
(...)
Θα έπρεπε οι διεκδικήσεις τους και η επόμενη απεργία να ξεκινήσει από τα δικά τους τυπογραφεία, να βγάλουν έξω όλους τους εργαζόμενους, να κλείσουν της πόρτες να σταματήσουν ΟΛΟΙ την παραγωγή. Να δώσουν το καλό παράδειγμα, να μας πείσουν για την αγνότητα τον προθέσεων τους.
(...)
Βέβαια είναι πάγια τακτική να μας εξοντώσουν, να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό,
να μας εκθέτουν στους πελάτες μας, να μας παίρνουν όλες τις δουλειές, ώστε να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο το δικό τους τυπογραφείο τα συμφέροντα τους και η εκλογική τους πελατεία ."

Δεν ξέρω πόσες από τις κατηγορίες του typografeio είναι αλήθεια, αλλά έχω κάποιες απορίες σε σχέση με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη:
- " Η αστική τάξη θα ήθελε το ΚΚΕ να μην μπορεί να εκδίδει καθημερινά τη δική του εφημερίδα". Η αστική τάξη δεν θέλει επίσης να εκδίδονται οι εφημερίδες Free Sunday, Ελεύθερος, Real News, Πρώτο Θέμα, Νίκη, οι οποίες τυπώνονται στην Τυποεκδοτική; Μήπως, τελικά, η επανάσταση θα ξεκινήσει από τον Κύρτσο, τον Χατζηνικολάου και τον Θέμο Αναστασιάδη;

- "Αντικειμενικά, (σ.σ. η Τυποεκδοτική) δρα σε συνθήκες καπιταλισμού". Δηλαδή, επειδή δρα σε συνθήκες καπιταλισμού έχει το δικαίωμα να απολύει κόσμο, να μην πληρώνει τους μισθούς που διεκδικεί το ΚΚΕ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να μην τους δίνει το δικαίωμα της απεργίας; Άρα, γιατί να μην δεχτώ και πως οι κυβέρνησεις που, αντικεινικά δρουν σε συνθήκες καπιταλισμού (και μάλιστα χειρότερου, μιλάμε για παγκόσμιο καπιταλισμό) θέλουν να εφαρμόσουν κοινωνικά, λαϊκά και σοσιαλιστικά μέτρα, αλλά δεν μπορούν επειδή δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες; Ή οι επιχειρήσεις του κεφαλαίου. Μήπως έχουν κατά βάθος καλές προθέσεις και θέλουν να μας πληρώνουν όλους με υπέρογκους μισθούς και να δουλεύουμε 2 ώρες τη μέρα, αλλά ο καπιταλισμός δεν τους το επιτρέπει;

Ή μήπως τελικά, μόνο το ΚΚΕ έχει δικαιώμα σε φτηνές και παράλογες δικαιολογίες;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x