Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η ελεύθερη πτώση ενός Θρύλου


Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστορική ομάδα του Merseyside αφού τα άσχημα αποτελέσματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η κακή αγωνιστική εικόνα όμως δεν είναι τίποτα άλλο από την αποτύπωση της νοσηρής κατάστασης που κυριαρχεί εντός του συλλόγου, με κύριους υπαίτιους τους Αμερικάνους ιδιοκτήτες Χιγκς και Ζιλέτ.
Οι Αμερικάνοι αγόρασαν την Λίβερπουλ σε μία πολύ καλή συγκυρία. Η ομάδα είχε κατακτήσει το Champions League ύστερα από τον επικό τελικό της Κωνσταντινούπολης και διεκδικούσε τον τίτλο της Premier League με αξιώσεις, είχε κάνει μία σειρά από καλές μεταγραφές χτίζοντας ενα συμπαγές ρόστερ, είχε στον πάγκο τον αξιόλογο και λαοφιλή Ράφα Μπενίτεθ και γενικά είχε εγκαταλείψει για τα καλά το φάντασμα του Ουγιέ και της γενικότερης κακής εικόνα της δεκαετίας του 90. Βέβαια, σε λίγα χρόνια η δεκαετία του 90 μπορεί να φαντάζει καλή μπροστά στην πραγματικότητα που θα αντικρίζουν οι Reds.
Από μόνη της η αγορά της ομάδας βέβαια αποτελεί ένα σκάνδαλο αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του κεφαλαίου καλύφθηκε από δάνειο στην Royal Bank of Scotland στο όνομα της ομάδας(!!!). Βέβαια και οι ίδιοι "επένδυσαν" ένα ποσό της τάξης των 150 εκατομμυρίων με την εξής όμως (ουσιώδη) λεπτομέρεια. Το ποσό δεν μπήκε από τις τσέπες τους στα ταμεία του συλλόγου αλλά μέσω μίας offshore εταιρίας ιδιοκτησίας των ιδίων ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ προς την ομάδα με ΕΠΙΤΟΚΙΟ 10%. Τα κωμικοτραγικά δεν σταματούν όμως εδώ. Οι ίδιοι από την διοίκηση της ομάδας δεν εξοφλούν τους τόκους με αποτέλεσμα το χρέος του συλλόγου προς την υπεράκτια εταιρία που όλως τυχαίως ανήκει στους ίδιους συνεχώς να αυξάνεται...
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες ποσοτικά και ποιοτικά μεταγραφές, μειωμένα συμβόλαια, πούλημα σπουδαίων παικτών και συνεπώς όλο και χειρότερη αγωνιστική εικόνα. Φυσικά για το γήπεδο που είχαν υποσχεθεί στο πλάνο ανάληψης του συλλόγου πλεον δεν γίνεται κανένας λόγος. Ίσως και καλύτερα βέβαια γιατί μπορεί να έβρισκαν κι άλλον τρόπο να φεσώσουν την ομάδα.

Δεν ξέρουμε αν η λύση για την Λίβερπουλ βρίσκεται προς Κίνα μεριά, πάντως έχει έρθει η ώρα (ίσως να έχει ήδη περάσει) ο κόσμος του ιστορικού συλλόγου να πάρει την κατάσταση στα χέρια του

1 σχόλιο:

x