Με μεγάλη χαρά ο Τσέλιγκας σας παρουσιάζει την διαδικτυακή συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου δημάρχου Ωρωπού.
Τσέλιγκας: Κύριε Οικονόμου, κατ' αρχάς, να σας ευχαριστήσουμε για την διαδικτυακή συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εκλογές.
Ποιά είναι η άποψη σας για τον περίφημο Καλλικράτη; Πιστεύετε πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Β. Οικονόμου: Η φιλοσοφία του Καλλικράτη μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις ανάγκες της κοινωνίας που ζητά και χρειάζεται την αποκέντρωση. Το τελικό κείμενο όμως έγινε βιαστικά γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Σας θυμίζω ότι εκκρεμούν περισσότερα από 100 Προεδρικά Διατάγματα προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη ο Καλλικράτης. Η στελέχωση μάλιστα των υπηρεσιών των νέων Δήμων είναι ένα ζητούμενο πολύ σοβαρό το οποίο δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Κτίζεται κάτι από την αρχή και είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες και δυσκολίες. Η αποκέντρωση όμως της διοίκησης είναι απαραίτητη και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα της ελληνικής πολιτείας. Δίνονται πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Δήμους, μπορούν να αναπτύξουν αυτόνομες κοινωνικές πολιτικές, να αναπτύξουν δημόσιες δομές κοινωνικής υποστήριξης και να διεκδικήσουν την αυτόνομη και αειφόρο ανάπτυξή τους. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές δημιουργικές δυνάμεις στον τόπο μας που θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να αναλάβουν την πορεία του κάθε Δήμου μακριά από τις μικροκομματικές αγκυλώσεις που λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου υπακούοντας άκριτα σε άνωθεν εντολές και εξυπηρετώντας ξένα προς την τοπική κοινωνία συμφέροντα.
Τ: Ο Δήμος Ωρωπού με βάση τον Καλλικράτη είναι μια ένωση πολλών δήμων και κοινοτήτων με διαφορετικές και, ίσως, αντικρουόμενες ανάγκες. Πως πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να επιτύχετε τη σύνθεση και να λύσετε τα σχετικά προβλήματα που θα προκύψουν;
Β.Ο.: Πράγματι ο νέος Δήμος Ωρωπού αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής. Υπάρχουν διαφορετικά και μεγάλα προβλήματα, όχι όμως αντικρουόμενες ανάγκες. Το «κλειδί» στον νέο Δήμο των 11 χωριών που συνενώνονται είναι η Συνεννόηση. Αν δεν συζητήσουμε να καταλάβουμε ο ένας τα προβλήματα του άλλου και να μπορέσουμε να κάνουμε μια αντικειμενική ιεράρχηση θα καταλήξουμε να ανταγωνιζόμαστε και να αντιμαχόμαστε μεταξύ μας, βάζοντας τελικά την εξέλιξη του Δήμου σε δεύτερη μοίρα. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τα γενικά και κοινά προβλήματα όπως είναι η αποχέτευση. η ύδρευση, η δημοτική συγκοινωνία, η απουσία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το Βοήθεια στο Σπίτι και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την καθαριότητα. Τα καθημερινά προβλήματα είναι κοινά αλλού είναι πιο έντονα και αλλού λιγότερο πιεστικά. Η λύση τους όμως θα είναι κοινή για όλους. Στόχος μας είναι ο νέος Δήμος του Ωρωπού να γίνει ο κοινωνικός θύλακας για τους πολίτες, να εξελιχθεί στο πρότυπο της κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης και να συμβάλλει όσο περισσότερο μπορεί στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Πιστεύω ότι η ανάγκη ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής μας ενώνει όλους και αποτελεί το όπλο μας ενάντια σε ενδεχόμενες διαμάχες.
Τ: Πολύ σωστά υποστηρίζετε πως δεν πρέπει να υπάρχουν διόδια μέσα στα όρια του νεοσύστατου δήμου. Πως όμως θα το καταφέρετε αυτό αν εκλεγείτε; Αν δεν κάνω λάθος είναι εκτός δικαιοδοσίας του δήμου.
Β.Ο.: Είναι όντως εκτός της άμεσης δικαιοδοσίας του Δήμου αλλά υπάρχει και μια σύμβαση επικυρωμένη από την Βουλή, η οποία δεν εφαρμόζεται! Η ανάδοχος εταιρεία οφείλει να δημιουργήσει ασφαλείς παράπλευρους οδούς ελεύθερης διέλευσης και να φροντίζει πρωτίστως για την καλή κατάσταση του οδικού δικτύου. Αυτοί οι όροι δεν έχουν ικανοποιηθεί και παρ’ όλα αυτά απαιτεί σήμερα την καταβολή διοδίων. Εντός του νέου Δήμου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 8 σταθμοί διοδίων. Καταλαβαίνετε το κόστος μετακίνησης για τους κατοίκους που θέλουν να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Τέλος θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει εάν στην «μνημονιακή εποχή» προβλέπεται η καταβολή διοδίων στις μετακινήσεις εντός των Δήμων.
Τ: Οι περισσότεροι θυμόμαστε πως είχατε εκφράσει την αντίθεση σας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ψηφίζοντας παρών. Ως δήμαρχος, τι μέτρα θα πάρετε ώστε να μην επιβαρύνετε οικονομικά τον δημότη Ωρωπού; Μπορεί αυτό να συνδυαστεί με έναν οικονομικά βιώσιμο δήμο;
Β.Ο.: Υπάρχουν πολλές κινήσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να επιβαρύνονται οι κάτοικοι και χωρίς να αναστέλλονται οι παρεμβάσεις σε έργα υποδομής και ανάπτυξης. Η διάνοιξη για παράδειγμα του Βορείου Παραλιακού Άξονα που θα συνδέει τον Δήμο μας με τον Δήμο Μαραθώνα, είναι ένα έργο πνοής που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από σύμπραξη του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα. Το τεράστιο παραλιακό μέτωπο που θα δημιουργηθεί θα φέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και νέους πόρους και για τον Δήμο. Η καταγραφή και αξιοποίηση όλων των δημοτικών κτιρίων, η διεκδίκηση ανεκμετάλλευτων δημοσίων ακινήτων (στρατόπεδα) ως χώρους παιδείας- πολιτισμού- τουρισμού- αθλητισμού δεν απαιτούν σημαντικούς πόρους αλλά μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Η εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας για όλα τα δημοτικά κτίρια θα μειώσει το λειτουργικό κόστος του Δήμου. Η ίδρυση του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» θα φέρει προβολή και πόρους στον Δήμο. Στόχος μας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη στην δημοτική φορολογία, τα κοινωνικά τιμολόγια και η αναζήτηση πόρων μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα όπου η νομοθεσία το επιτρέπει. Θα αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα βιωσιμότητας και οικονομικής σταθερότητας για τις δημοτικές επιχειρήσεις και θα φροντίσουμε ώστε οι προϋπολογισμοί του Δήμου να είναι ισοσκελισμένοι. Το κόστος όλων των πολιτικών, των προγραμμάτων και των παρεμβάσεων του Δήμου σκοπεύουμε να μην επιβαρύνει τους πολίτες αλλά να αξιοποιούνται όλες οι άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα οι κοινωνικές δομές που θα δημιουργηθούν θα ελαφρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και αυτά της ΕΕ που δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και που μπορούν να εφαρμοστούν στο Δήμο μας θα φέρουν σημαντικούς πόρους. Θα αναζητήσουμε επίσης συνεργασίες με τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος. Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να οδηγήσουν τον νέο Δήμο Ωρωπού σε μια τροχιά ανάπτυξης με κύριο χαρακτηριστικό την κοινωνική δικαιοσύνη και την δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Ο Δήμος του Ωρωπού θα πορεύεται σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που θα βρίσκει. Κατά συνέπεια θα είναι βιώσιμος οικονομικά και ταυτόχρονα θα είναι βιώσιμος κοινωνικά.
Τ.: Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον πολίτη του δήμου σας εν όψει της 7ης Νοεμβρίου;
Β.Ο.: Για να πάμε όλοι μπροστά χρειάζεται η Συνεννόηση. Αν συνεννοηθούμε και εργαστούμε όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και θα δημιουργήσουμε τον νέο Δήμο Ωρωπού ο οποίος θα είναι ο κοινωνικός θύλακας για τους κατοίκους και η δύναμη που θα προσφέρει την αναπτυξιακή ώθηση.
mpravo...kalh synexeia ston dyskolo agwna sou!
ΑπάντησηΔιαγραφή