Την εκτίμηση ότι «ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι δυνατόν να πετύχουμε» εκφράζει ο Κώστας Σημίτης, σε άρθρο-ανάλυση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας, που δημοσιεύεται το Σάββατο στα «Νέα».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ύφεση είχε προβλεφθεί το 2008 και η ΝΔ, που έλεγε ότι δεν θα πλήξει την Ελλάδα, διαψεύστηκε. Ωστόσο, από τη στιγμή που η κρίση ξέσπασε, οι περικοπές ήταν αναγκαίες και οποιαδήποτε άλλη πολιτική πλην της περιοριστικής θα ήταν ολέθρια.
Ο Κ.Σημίτης τονίζει, δε, ότι εκτός του Ευρωζώνης υπάρχουν μόνο λιτότητα, αβεβαιότητα, φόβος και ανέχεια.
Ο κ. Σημίτης τονίζει ότι «το μνημόνιο δεν είναι πανάκεια» , αλλά υπογραμμίζει -κόντρα στην πολιτική που εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ- ότι «η αντικατάστασή του με μία μη πολιτική στιγμιαίων εμπνεύσεων και εθνικιστικής πολυλογίας , θα επιδεινώσει τα προβλήματα».
Επισημαίνει ακόμα ότι η τακτική του «άλλοτε περιορίζουμε και άλλοτε μοιράζουμε απλόχερα ό,τι έχουμε, ανάλογα με τις πολιτικές εκοπιμότητες, αποβαίνει σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας».
Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε μία στιγμή να σκεφτεί το πολιτικό κόστος ή τις αντιδράσεις συντεχνιών. «Το μέτρο αξιολόγησης είναι η επάνοδος στην αναπτυξιακή πορεία και η βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος σε προσδιορίσιμο χρόνο» τονίζει.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι το τεστ της επιτυχίας ή μη των προσπαθειών της χώρας θα γίνει όταν βγούμε με κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. «Επιτυχία θα είναι αν δανειστούμε με επιτόκιο 5%, όσο δανείζεται σήμερα η Ισπανία», σημειώνει. Προσθέτει πάντως ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2014 υπολογίζονται σε ποσό υψηλότερο του δανείου των 110 δισ. που «μας ξελάσπωσε». Και τονίζει ότι μόνο αν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορούμε να ελπίζουμε σε θετική διευθέτηση του τεράστιου ποσού των δανείων μας.
«Η Ευρώπη έχει συμφέρον να πετύχουμε», παρατηρεί και εύχεται να μην κυριαρχήσουν ως παράμετροι αβεβαιότητας ενδεχόμενη αρνητική διεθνής συγκυρία αλλά και κυριαρχία της παροχολογίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Ανάπτυξη δεν γίνεται διά μαγείας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, που επισημαίνει ότι οι δυο μεγάλες επενδύσεις που έχουν αναγγελθεί δεν είναι υποχρεωτικά ένδειξη ότι κάτι αλλάζει. Τέτοια ένδειξη είναι η δημιουργία στην -ακόμα γραφειοκρατική και ολιγοπωλιακή Ελλάδα- πολλών μικρών επενδύσεων που δεν στηρίζονται σε ειδικές ρυθμίσεις, σημειώνει.
Ο κ. Σημίτης εκτιμά ακόμα ότι για να μπει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, χρειάζονται μείωση φόρων, κόψιμο των προνομίων «κρατικο-κομματικών μηχανισμών» και μια ειλικρινής προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος, υπέρ των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου