Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Πανεπιστήμιο ώρα μηδέν.!

Για «έκρηξη» στα πανεπιστήμια ανησυχεί η κυβέρνηση. Φοβάται ότι αν οι φοιτητές μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων μπορεί να γίνει «πυρκαγιά» η σπίθα των καταλήψεων που άρχισαν ήδη στα σχολεία (100 συγκροτήματα βρίσκονται κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα), με αιτήματα κατά του μνημονίου και όχι του τύπου «κενά στα σχολεία» ή «έλλειψη υποδομών». Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση δίνεται στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας και αν σε αυτό το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στις προτάσεις περί διορισμένων διοικήσεων στα πανεπιστήμια, διεθνών αξιολογητών και σύνδεσης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση και κατάταξή τους, τότε, όπως λένε φοιτητές και πανεπιστημιακοί, θα υπάρξει αντίδραση.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που το φοιτητικό κίνημα είχε γίνει ο εφιάλτης του Καραμανλή και το οποίο ήταν ο λόγος κάθε τετάρτη για ένα ολόκληρο εξάμηνο να γίνεται φρούριο η Αθήνα και να παγώνουν τα πάντα.


Το θέμα όμως είναι το κατά πόσο αυτή τη φορά η αγορά της Αθήνας αντέχει ζημιές,κλείσιμο δρόμων και περαιτέρω μείωση της πελατείας λόγω καθημερινών πορειών. Είναι και δύσκολοι οι καιροί για μείωση του τζίρου.
Βέβαια στην αντίπερα όχθη και οι φοιτητές δεν μπορούν να δεχθούν με κάτω τα χέρια τροποποιήσεις οι οποίες θα λειτουργούν εις βάρος της "δημόσιας και δωρεάν" παιδείας ή εις βάρος της παιδείας "για όλους".
Γιατί άλλωστε αν δεν αντιδράσουν αυτοί,τότε ποίοι θα το κάνουν? Οι συνταξιούχοι ή μήπως βιομήχανοι και οι εφοπλιστές?
Στα αυτιά μου ηχεί πολύ ορθό το μήνυμα της νεολαίας "δεν θέλουμε να είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη". Για να δικαιολογηθεί όμως αυτό, χρειάζεται προσπάθεια συναίνεισης και από τις 2 πλευρές (υπουργείου- φοιτητών) και αποτελεσματικός διάλογος!
Προμηνύεται καυτός χειμώνας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x