Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Απ'τον Αρκάν στον Ιβάν..

Ο Αρκάν φωτογραφίζεται  µε µια µικρή τίγρη που  παραπέµπει στους 
Τigers.  Οργανώνοντας την  παραστρατιωτική αυτή  οµάδα για τον πόλεµο  
της Κροατίας και  του Κοσόβου,  ο Αρκάν  και οι  έµπιστοί  του έγιναν  
πλούσιοι  από τα  µονοπώλια  στα τσιγάρα,  στο πετρέλαιο  και το αλκοόλ 
 κατά τη διάρκεια  των εχθροπραξιών
Το σερβικό ποδόσφαιρο παραµένει αλυσοδεµένο στο άρµα των εθνικιστικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στο παρακράτος που πρωταγωνίστησε στις συγκρούσεις του γιουγκοσλαβικού πολέµου
Εθνικιστές, νεοφασίστες και νοσταλγοί του Αρκάν, που αντιτίθενται στην προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελούν την εκρηκτική ύλη της ωρολογιακής βόµβας που απειλεί τη σερβική κοινωνία και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το φαινόµενο πάντως δεν είναι νέο. Στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 τα γήπεδα ποδοσφαίρου προσέφεραν βήµα έκφρασης εθνικιστικών τάσεων στην άλλοτε ενωµένη Γιουγκοσλαβία και αποτέλεσαν τη µήτρα για τον σηµερινό χουλιγκανισµό, ο οποίος – όπως αποδεικνύεται – συνδέεται µε την προσπάθεια αποσταθεροποίησης του σερβικού κράτους.

ΠΥΡΗΝΑΣ
Η δράση του ηγέτη των χούλιγκαν του Ερυθρού Αστέρα, που έκαναν γυαλιά καρφιά τη Γένοβα οδηγώντας σε διακοπή το παιχνίδι Ιταλίας - Σερβίας, Ιβάν Μπογκντάνοφ, µαρτυρά τους ηθικούς αυτουργούς. Πρωτοστάτης σε όλες τις διαδηλώσεις εθνικιστών, θεωρείται βασικός ύποπτος για τη φωτιά που ξέσπασε στην αµερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι τον Φεβρουάριο του 2008, στο περιθώριο πορείας διαµαρτυρίας για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αεργος και µέλος της εξτρεµιστικής οργάνωσης «Κίνηµα 1389», που παραπέµπει στη µάχη του Κοσσυφοπεδίου όπου οι Σέρβοι ηττήθηκαν από τους Οθωµανούς, προκαλώντας την πτώση της Σερβίας, ο Μπογκντάνοφ έχει συλληφθεί επανειληµµένως ακόµα και για κατοχή ναρκωτικών. Με παρελθόν στον σερβικό στρατό, θεωρείται παντοδύναµος στις στοές του παρακράτους και η φωνή του ακούγεται πολύ δυνατά στο κέντρο αποφάσεων του Ερυθρού Αστέρα. Είναι ο ίδιος που ανάγκασε τους ποδοσφαιριστές της οµάδας να εµφανιστούν στο γήπεδο φορώντας Τ-σερτ που ανέγραφε «Δικαιοσύνη στον Ούρος». Αναφέρονταν σε έναν από τους συντρόφους του Μπογκντάνοφ, που καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση γιατί προσπάθησε να κάψει ζωντανό έναν αστυνοµικό!

«Αυτό που διαφοροποιεί τους σέρβους χούλιγκαν από τους υπόλοιπους είναι ότι αυτοί έζησαν ό,τι οι άλλοι φαντασιώνονται.

Δηλαδή τον πόλεµο. Κι αυτό τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους» λέει η καθηγήτρια Εγκληµατολογίας του Πανεπιστηµίου Ρaris ΧΙ, µε ειδίκευση στον χουλιγκανισµό, Αναστασία Τσουκαλά.

ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ
Μιλώντας στην «ΟΜΑΔΑ» η συγγραφέας του βιβλίου «Football Ηooliganism in Εurope» (Ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισµός στην Ευρώπη) επισηµαίνει πως ο χουλιγκανισµός εξελίσσεται και προσαρµόζεται ανάλογα µε την εποχή. «Εντείνεται µε την απαξίωση κινηµάτων όπως το φοιτητικό και το εργατικό και αποτελεί µία διέξοδο των εφήβων προς την ενηλικίωση. Οπως συµβαίνει µε τους σέρβους εθνικιστές, ο χουλιγκανισµός στο ποδόσφαιρο µετατρέπεται σε µεγάφωνο για την προβολή πολιτικών αιτηµάτων.

‘’Μπογκντάνοφ” υπάρχουν εκατοντάδες γιατί ελκύονται από τη βία ή από τη δυνατότητα ανάδειξης των αρχηγικών προσόντων που διαθέτουν».

ΟΧΗΜΑ
«Οπως συµβαίνει µε τους σέρβους εθνικιστές, ο χουλιγκανισµός στο ποδόσφαιρο µετατρέπεται σε µεγάφωνο για την προβολή πολιτικών αιτηµάτων» λέει στην «ΟΜΑΔΑ» η καθηγήτρια Εγκληµατολογίας του Πανεπιστηµίου Ρaris ΧΙ, µε ειδίκευση στον χουλιγκανισµό, Αναστασία Τσουκαλά

Πολέµησε για τη Σερβία και τα µονοπώλια

ΑΠΟ ΤΟΥΣ πρώτους που αντιλήφθηκαν πως µπορούν µέσω του χουλιγκανισµού στο ποδόσφαιρο να αναδείξουν τα ηγετικά τους προσόντα ήταν ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστότερος ως Αρκάν. Το 1990 ο σέρβος ηγέτης Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς ανησύχησε τόσο πολύ µε τη δύναµη που αποκτούσαν οι χούλιγκαν του Ερυθρού Αστέρα ώστε ανέθεσε στον επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών Γιόβιτσα Στάνισιτς την αποστολή να ελεγχθούν οι Delije («Ηρωες». Το παρατσούκλι των φανατικών οπαδών του Ευρθρού Αστέρα). Αυτός µε τη σειρά του επέλεξε τον Αρκάν για να ηγηθεί των ταραξιών.

Αντιλαµβανόµενος τη δύναµη που του προσδίδουν οι πιστοί Delije, ο Αρκάν ονειρευόταν να συνδέσει το όνοµά του µε τον Ερυθρό Αστέρα όπως ο ισπανός δικτάτορας Φράνκο µε τη Ρεάλ Μαδρίτης ή ο ιταλός Μπενίτο Μουσολίνι µε την Εθνική Ιταλίας. Ο Αρκάν γρήγορα έθεσε υπό τον έλεγχό του ό,τι είχε σχέση µε τον Ερυθρό Αστέρα. Από τα εισιτήρια, τα ταξίδια των οπαδών στο εξωτερικό, τους παράγοντες και φυσικά τις µεταγραφές.

Σε έναν χρόνο δηµιούργησε µία παραστρατιωτική οµάδα, τους Τigers, για να πολεµήσουν στον πόλεµο της Κροατίας και αργότερα στο Κόσοβο. Ο πόλεµος σε αυτές τις περιοχές δεν αφορούσε όµως µόνο πολιτική. Αφορούσε και µπίζνες. Ο Αρκάν δηµιούργησε µονοπώλια σε τσιγάρα, πετρέλαιο και αλκοόλ αποκοµίζοντας αυτός και τα πιστά στελέχη του τεράστια κέρδη. Είχε αποκτήσει τέτοια δύναµη ώστε στους πιστούς του συγκαταλέγονταν πλέον και οπαδοί της µισητής Παρτιζάν, οι περίφηµοι Νεκροθάφτες. Μέλη εκείνης της παραστρατιωτικής οργάνωσης συνεχίζουν να εκτελούν σήµερα εντολές του παρακράτους, φορώντας την κουκούλα των χούλιγκαν. Πληροφορίες των µυστικών υπηρεσιών της Σερβίας ανέφεραν πως χρηµατοδότες αυτών των στοιχείων είναι ο βαρόνος των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς και ρώσοι εξτρεµιστές. «Ηταν η µαφία που οργάνωσε τα επεισόδια στον αγώνα Ιταλίας - Σερβίας. Οι βαρόνοι των ναρκωτικών κρύβονται πίσω από τους χούλιγκαν οι οποίοι µετά τα επεισόδια που προκάλεσαν στην παρέλαση των οµοφυλοφίλων την Κυριακή θέλησαν να φέρουν το χάος στη Σερβία. Τα επεισόδια ήταν οργανωµένα µε στρατιωτικό τρόπο. Δεν είχαν καµία σχέση µε το ποδόσφαιρο» επισήµαναν τα σερβικά µέσα ενηµέρωσης.


Οταν οι άγγλοι χούλιγκαν έµοιαζαν µε κολεγιόπαιδα

ΜΕΤΑ ΤΟΝ θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, τον Μάιο του 1980, οι κροατικές οµάδες Ντιναµό Ζάγκρεµπ και Χάιντουκ και οι σερβικές Παρτιζάν Βελιγραδίου και Ερυθρός Αστέρας χρησιµοποιήθηκαν από τους παρακρατικούς ως µέσον για τη διάλυση της γιουγκοσλαβικής οµοσπονδίας.

Στις 13 Μαΐου 1990 ο Ερυθρός Αστέρας ταξίδεψε στην Κροατία για να αντιµετωπίσει την Ντιναµό Ζάγκρεµπ, στον τελευταίο αγώνα πριν από την κατάρρευση του γιουγκοσλαβικού κράτους.

ΔΙΑΚΟΠΗ
Τα επεισόδια που προκλήθηκαν ήταν άνευ προηγουµένου και µπροστά στους µανιασµένους Delije «Ηρωες» του Ερυθρού Αστέρα και τα «Κακά Μπλε Παιδιά» της Ντιναµό οι άγγλοι χούλιγκαν θα έµοιαζαν µε σχολιαρόπαιδα. Το παιχνίδι διεκόπη ύστερα από δέκα λεπτά και πολλοί ακόµα θυµούνται το περιστατικό µε τον µετέπειτα άσο της Μίλαν Ζβόνιµιρ Μπόµπαν να χτυπά κροάτη αστυνοµικό που προσπαθούσε να αποτρέψει κροάτες χούλιγκαν να επιτεθούν στους αντιπάλους του Ερυθρού Αστέρα. Ο εθνικισµός ήταν το µπαρούτι και το ποδόσφαιρο η σπίθα που τίναξε στον αέρα την άλλοτε ενωµένη Γιουγκοσλαβία.

«Σήµερα δεν είναι µόνον η Σερβία που αντιµετωπίζει πρόβληµα χουλιγκανισµού, αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερµανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αγγλία.

Στη Γερµανία και την Αγγλία, ωστόσο, το φαινόµενο δείχνει να παρουσιάζει ύφεση λόγω του ελέγχου της δηµόσιας εικόνας που προβάλλεται», λέει η κ. Τσουκαλά. Και συµπληρώνει: «Η ύφεση που προβάλλεται είναι πλασµατική. Ας πάρουµε για παράδειγµα τη διοργάνωση του Παγκοσµίου Κυπέλλου της Γερµανίας. Ολοι λένε πως δεν έγιναν επεισόδια και ήταν από τα πιο επιτυχηµένα.

ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΠΟΛΗ
Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως κατά τη διάρκειά του έγιναν 9.000 συλλήψεις! Δεν έγινε όµως ευρύτερα γνωστό λόγω της δοµής του γερµανικού κράτους, που είναι αποκεντρωµένο και τέτοιες ειδήσεις παραµένουν εγκλωβισµένες στον τοπικό Τύπο.

Κάτι ανάλογο συµβαίνει και στην Αγγλία, παρά τα επεισόδια που προκαλούν χούλιγκαν στους αγώνες των µικρών κατηγοριών». Και η κ. Τσουκαλά καταλήγει:

«Οχι, δεν πιστεύω πως έχει καταπολεµηθεί ο χουλιγκανισµός».

πηγή ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Πηγεντε μαθετε τι εγινε για τον Ουρος και μετα μιληστε...Ο Ουρος ειναι ελευθερος και κριθηκε Α-Θ-Ω-Ο-Σ...
    Α.Ρ.Δ.
    PRAVDA DA IVAN
    GATE 7-DELIJE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εσυ κυρά αναστασία που είσαι ειδική στον χουλιγκανισμό έχεις πατήσει ποτέ σε γήπεδο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

x