Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το νησί...στις οθόνες μας

Ρελάνς φαίνεται να κάνει το Mega με μία τρομερή παραγωγή εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μια πολύ προσεγμένη σειρά με άριστες σκηνοθετικές πινελιές, πολύ δυνατές ερμηνείες και κυρίως μία ανθρώπινη ιστορία είναι το στοίχημα του μεγάλου καναλιού για φέτος τον χειμώνα. Η διαφήμιση είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη σεζόν καθώς η σειρά ουσιαστικά ήταν έτοιμη και το κανάλι ήθελε να βάλει τους τηλεθεατές του στο κλίμα της.
 Η ιστορία ξεδιπλώνετε σαν αφήγηση σε μία νεαρή κοπέλα που ψάχνει τις ρίζες της στην Κρήτη και αφορά την ζωή στο νησί-λεπροκομείο της Σπιναλόγκα αλλά και στις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων του. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της Βρετανίδας Βικτώρια Χίσλοπ. Η σκέψη να επενδυθούν πολλά χρήματα σε μία τηλεοπτική σειρά εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν φαίνεται κακή, καθώς ο κόσμος πλέον περνάει αρκετό χρόνο μέσα στο σπίτι και μπροστά στην τηλεόραση. Ειδικά από την στιγμή που το αποτέλεσμα φαίνεται πάνω από ικανοποιητικό(σε αντίθεση με το τελευταίο "φάουλ" του Παπακαλιάτη) τα λεφτά που θα επιστραφούν στο κανάλι θα είναι πολλαπλάσια του κόστους παραγωγής της σειράς.

Η συνέχεια επί των οθονών μας...




Ακολουθεί η κριτική του πρώτου επεισοδίου από την kokkinoskoufitsa:

Νομίζω πως το πρώτο επεισόδιο μας αποζημίωσε. Ατμοσφαιρική φωτογραφία που ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της σειράς, δουλεμένα σκηνικά και κοστούμια, σωστές ερμηνείες. Μια παραγωγή από αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό και ζηλεύουμε.
Σεναριακά δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η σειρά, μιας και δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά φαίνεται πως θα μας κρατήσει σε αγωνία για την υπόλοιπη σεζόν.

Η σειρά, φυσικά, αφορά το νησί της Σπιναλόγκας στο οποίο λειτουργούσε λεπροκομείο. Η λέπρα, που λέγεται και "Νόσος του Χάνσεν" από τον Νορβηγό επιστήμονα που ανακάλυψε τον ιό που προκαλεί την αρρώστια, προκαλεί παραμορφώσεις του σώματος, τύφλωση και νέκρωση των νεύρων με συνέπεια τους αυτοτραυματισμούς. Ο θάνατος επέρχεται λόγω των μολύνσεων που προκαλεί η ασθένεια.

Είναι όμως η λέπρα μεταδοτική; Όχι και ναι. Όχι, επειδή το 95% του πληθυσμού δεν κινδυνεύει να προσβληθεί από την αρρώστια αφού το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ικανό να αποκρούσει τη λοίμωξη. Το υπόλοιπο 5% που διατρέχει τον κίνδυνο της λέπρας μπορεί, όντως, να κολλήσει από κάποιον φορέα της αρρώστιας. Η ασθένεια όμως δεν χαρακτηρίζεται μεταδοτική αφού μπορεί κάποιος από το προαναφερθέν 5% να συναναστρέφεται με λεπρούς και να μην προσβληθεί ποτέ.

Μάλιστα, η νόσος δεν έχει εξαλειφθεί. Πάντως, ουσιαστικά όλα τα περιστατικά πλέον, εμφανίζονται εκτός Ευρώπης και Αμερικής. 

2 σχόλια:

  1. φοβερη σειρά! ελπίζω να είναι ανάλογη και καλύτερη του βιβλίου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nai nai ola ta zwa tha thn vlepoun, re oust asxolitheite ligo me autous pou sas klevoun thn zwh kai kleiste thn TV

    ΑπάντησηΔιαγραφή

x