Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τα λέγαμε από την Κυριακή... Παιδεία yok...

Με αναλυτικό ρεπορτάζ το www.in.gr παρουσιάζει πλήρως όλα αυτά για τα οποία σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι από την Κυριακή. Τα πράγματα είναι οριακά στην παιδεία και αν δεν κάνει κάποια πλευρά πίσω τότε θα πάμε σε μετωπική σύγκρουση. Όλα αυτά βέβαια εφόσον δούμε το περιβόητο κείμενο διαβούλευσης το οποίο ούτε χθες έκανε την εμφάνιση του!
Από τη μία οι καθηγητές νιώθουν πως χάνουν τον έλεγχο του μαγαζιού τους και οι φοιτητικές παρατάξεις νιώθουν να απειλούνται αφού η μη συμμετοχή τους σε όργανα συν διοίκησης ακυρώνει κάθε λόγο ύπαρξης τους και από την άλλη η κυρία Διαμαντοπούλου η οποία δείχνει αποφασισμένη να κάνει μια μεταρρύθμιση έτσι απλά για να την κάνει.. 


Παραθέτω το ρεπορτάζ:
 «Ανταρσία» ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι εξέδωσαν ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οριοθετώντας τις «κόκκινες ζώνες» που δεν πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, τις οποίες οι πανεπιστημιακοί θέλουν να εκλέγουν εσωτερικά, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους.

Οι αντιδράσεις, μάλιστα, φουντώνουν καθώς ούτε χτες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Παιδείας, το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές περιμένουν επί δεκαπενθήμερο, προκειμένου να έχουν «γραπτώς» τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει «Το Βήμα». 

Αντ' αυτού, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν εφέτος 43.352.400 ευρώ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Το ποσό αυτό είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρηματοδότησή τους. Τη Δευτέρα, επίσης, ξεκίνησαν και οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια με θέμα τις προτάσεις τις κυβέρνησης. 

Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι η διεθνής εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο και χωρίς δογματισμούς και καταλήγουν τονίζοντας, ότι θα ήταν παράλογο να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» με τη συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα Ιδρύματα και καλούν το υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για διαβούλευση «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις». 


Η ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ, ωστόσο, κατήγγειλε τη «συνειδητή καθυστέρηση» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην προώθηση των θεμάτων του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας, που θα αποτελεί στο μέλλον το «εισιτήριο» για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Ζητεί, τέλος, να σταματήσουν οι περικοπές στην Παιδεία και επαναφέρει το θέμα του νέου ειδικού μισθολογίου με άλλες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων (δικαστικοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x