Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Περί ασύλου


Πρόσφατα είχα μια συζήτηση για το άσυλο με έναν γνωστό μου ο οποίος μου έλεγε ότι οι βανδαλισμοί, η βία και η ασυδοσία στο πανεπιστήμιο υπάρχουν επειδή καλύπτονται από το κατάπτυστο άσυλο.
Του είπα "Έχεις άδικο. Ο νόμος για το άσυλο δεν λέει πως μπορείς να σπας εργαστήρια ανενόχλητος μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο νόμος υπάρχει και προβλέπει τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Απλά η αστυνομία παρανομεί μη εφαρμόζοντας το νόμο."
Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο νόμος 1268/1982 (γνωστός και ως νόμος-πλαίσιο για την παιδεία) για το άσυλο στο άρθρο 2 (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το νόμο σε μορφή pdf αν θέλετε):
(...)
5. Το Πανεπιστημιακό Ασυλο καλύπτει όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι. και
συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους
αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι.,
όπως αναφέρεται στη συνέχεια.
(...)
7. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του
Α.Ε.Ι., επιτρέπεται μόνον εφ' όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα
ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

Τι λέει, δηλαδή, ο νόμος; Ότι για πταίσματα και πλημμελήματα (π.χ. αν λερώνεις το πανεπιστήμιο με γκράφιτι) η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει αυτοβούλως. Επειδή, το γκράφιτί σου μπορεί να πρεσβεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών ο νόμος έχει προβλέψει να μην έχει παρουσία η αστυνομία στο πανεπιστήμιο (όπως είχε επί χούντας), έτσι ώστε να μην φιμώνονται οι φοιτητές.
Αν φυσικά, το αρμόδιο όργανο (Πρύτανης, εκπρόσωπος καθηγητών και εκπρόσωπος φοιτητών) πάρει απόφαση κατά 2/3 να καλέσει την αστυνομία, τότε θα έχουμε επέμβαση της αστυνομίας.

Στην περίπτωση κακουργημάτων και αυτόφωρων εγκλημάτων κατά της ζωής (βλ. μολότωφ, ξύλο με λοστούς και σιδηρογροθιές, φοιτητές με σοβαρούς τραυματισμούς - κάθε ομοιότητα με τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καθαρά συμπτωματική) η αστυνομία μπορεί να επέμβει χωρίς να χρειάζεται άδεια από το προαναφερθέν τριμελές όργανο.

Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, η αστυνομία ΠΡΕΠΕΙ να επέμβει σε τέτοιες καταστάσεις. Εκτός αν φυσικά νομίζετε ότι είναι προτιμότερο να κάθεται και να κοιτάζει φοιτητές (και μη φοιτητές) να πλακώνονται μεταξύ τους με κίνδυνο να έχουμε μέχρι και νεκρούς.
Αν έχετε αυτή την άποψη, τότε δεν θα είχατε και κανένα πρόβλημα η αστυνομία να παρατηρούσε διαρρήκτες να κλέβουν το σπίτι σας ή να σας επιτίθενται τρώγοντας αμέριμνη ποπκόρν. Επειδή σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία δεν θα είχε πάρει άδεια από το τριμελές όργανο πεθερά-γυναίκα-γείτονας για να επέμβει.

Άρα, ο νόμος ήδη υπάρχει. Απλά η αστυνομία επιλέγει να μην κάνει τη δουλειά της (τι πρωτότυπο για Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους!).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x