Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το Laptop «ψήνει» το δέρμα

Δουλεύοντας με έναν φορητό υπολογιστή στα πόδια σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο του ψημένου δέρματος», λένε Ελβετοί επιστήμονες που προτείνουν την τοποθέτηση μιας «θερμικής ασπίδας» ανάμεσα στο laptop και το δέρμα. 

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμό του δέρματος με μορφή σαν από σφουγγάρι και προκαλείται από την μακροχρόνια έκθεσή του σε υψηλή θερμοκρασία, αναφέρουν οι γιατροί. 

Έχουν παρατηρηθεί διάφορα τέτοια περιστατικά, κυρίως σε νεαρά άτομα, που εργάζονται ή παίζουν με τους φορητούς υπολογιστές τους για πολλές ώρες, ενώ τους έχουν τοποθετήσει επάνω στα πόδια ή τα χέρια τους. 

Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται κάτω από το laptop, μερικές φορές είναι πολύ υψηλή, αν και ευχάριστη εάν το γύρω περιβάλλον είναι κρύο, αλλά όχι ικανή να προκαλέσει ανησυχία στο χρήστη, με αποτέλεσμα να μην έχει την αίσθηση του κινδύνου. 

Το σύνδρομο αυτό -που μπορεί να προκληθεί και από μακροχρόνια χρήση θερμών επιθεμάτων διαφορετικής προέλευσης- είναι συνήθως ακίνδυνο, αλλά μπορεί να αφήσει μια μόνιμη σκούρα κηλίδα στο δέρμα.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος που να συνδέονται με τη χρήση φορητού υπολογιστή, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μακροχρόνια θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρές βλάβες που ίσως οδηγήσουν ακόμα και σε μια τόσο σοβαρή νόσο.


Από capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x