Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Μέρα Αυτιστικής Περηφάνειας


Η 18η Ιουνίου είναι η Μέρα Αυτιστικής Περηφάνειας και σκοπός της είναι η μεταβολή της κοινής γνώμης απέναντι στον αυτισμό, για να θεωρείται διαφορετικότητα και όχι "επιδημία".
Τι είναι όμως ο αυτισμός; Ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους (από http://www.noesi.gr/book/syndrome/autism).
Τα άτομα με αυτισμό πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον αυτισμό.
Είναι, ίσως, μία από αυτές τις καταστάσεις για τις οποίες απλά κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας και αγνοούμε πως υπάρχουν άνθρωποι με αυτές τις δυσκολίες δίπλα μας.
Αυτό που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, πάντως, είναι πως τα αυτιστικά άτομα (παρεπιμπτόντως, 4 στους 5 αυτιστικούς είναι άνδρες) συνήθως αναπτύσσουν ιδιαίτερες ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν εκπληκτική μνήμη ή να μπορούν να κάνουν ασύλληπτες αριθμητικές πράξεις.

Μερικές από τις καλύτερες ταινίες με αυτιστικούς ήρωες είναι οι: I am Sam με τον Sean Penn, Forrest Gump με τον Tom Hanks, Rain Man με τον Dustin Hoffman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x