Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα...


1487: Οι κάτοικοι της ολλανδικής πόλης Λεεβάρντεν διαδηλώνουν κατά της απαγόρευσης ξένης μπύρας.
1783: Γεννιέται ο (εικονιζόμενος) Σιμόν Μπολίβαρ, στο Καράκας της Βενεζουέλας, ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της ανεξαρτησίας της Ισπανόφωνης Αμερικής από την Ισπανία. Ο Μπολίβαρ διετέλεσε πρόεδρος της Μεγάλης Κολομβίας και του πιστώνεται σημαντική συνεισφορά για την απελευθέρωση της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, του Περού και της Βολιβίας, στις οποίες θεωρείται εθνικός ήρωας. Στο Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα η μέρα της γέννησής του είναι εθνική εορτή.
1802:
Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς. Ακόμα και σήμερα βιβλία όπως "Ο Κόμης Μοντεχρίστος" και "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" είναι από τα πιο αγαπήμενα του αναγνωστικού κοινού διεθνώς.

1823: Καταργείται η δουλεία στη Χιλή.
1923:
Υπογράφεται η συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία καταρτίζονται τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

1952: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ, υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας ("Good Will Hunting", "Milk") και κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα ("Elephant").
1963: Γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Καρλ Μαλόουν, γνωστός και με το παρατσούκλι "Ταχυδρόμος". Ο Μαλόουν ήταν δύο φορές MVP του NBA και είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA.
1969:
Γεννιέται η Τζένιφερ Λόπεζ στη Νέα Υόρκη από Πορτορικανούς γονείς. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι η πιο πλούσια Λατινοαμερικάνα στο Χόλιγουντ.

1974:
Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ομόφωνα πως ο πρόεδρος Νίξον δεν είχε το δικαίωμα να αποκρύψει μαγνητοφωνήσεις του Λευκού Οίκου και τον διατάζει να παραδώσει τις κασέτες στον εισαγγελέα που εξέταζε το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ.

1974:
Μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η χούντα καταρέει και επαναφέρεται η δημοκρατία στην Ελλάδα.

1980:
Πεθαίνει ο Πίτερ Σέλλερς. Από τους καλύτερους Βρετανούς κωμικούς, έμεινε στην ιστορία για το ρόλο του ως επιθεωρητής Κλουζώ στην ταινία "Ροζ Πάνθηρας".

1982:
Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

2005:
Ο Λανς Άρμστρονγκ κερδίζει για έβδομη συνεχόμενη φορά το Γύρο της Γαλλίας, το σημαντικότερο ποδηλατικό αγώνα παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

x